22 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος απόστολος Φιλήμων, Άρχιππος, Ονήσιμος και Απφίας. Εχρημά-τησαν μαθηταί του αποστόλου Παύλου. (Τούτο αναφέρεται στην επιστολήν του Παύλου προς Φιλήμονα, τον οποίον επαινεί). Ο Παύλος εχειροτόνησε τον Φι-λήμονα επίσκοπον Γαζαίων, όπου απεμάκρυνε το σκότος της αγνωσίας και ό­λους εφώτισε με το φως της θεογνωσίας. Κατόπιν επήγε εις Κολοσσός και εκή-ρυξε μαζί με τον 'Αρχιππον και την Απφίαν. Εκεί οι ειδωλολάτρες ετέλουν εορτήν της ψευδοθεάς Αρτέμιδος και οι Απόστολοι έκαμον δοξολογίαν στον αληθή Θεόν. Δια τούτο οι ειδωλολάτρες συνέλαβον αυτούς και τους επήγαν στον άρχοντα. Εκεί αρνηθέντες να θυσιάσουν στο είδωλον εβασανίσθησαν και εξεδήμησαν προς Κύριον.

2) Ο άγιος μάρτυς Βαλεριανός. Εμαρτύρησεν μαζί με την Κιλικίαν και Τι-βούρτιον τελειωθέντες δια ξίφους.

3) Ο άγιος Μάξιμος. 4) Οι άγιοι μάρτυρες Μάρκος, Στέφανος. 5) Ο άγιος ιερομάρτυς Σισσίνιος ετελείωσε με ξίφος. 6) Ο άγιος Προκόπιος ο Παλαιστί­νος. 7) Ο άγιος Μένεγνος. 8) Ο άγιος Κάλλιστος.

9) Οι άγιοι μάρτυρες Χριστόφορος και Ευφημία.

10) Οι άγιοι Θαλλέλαιος, Άνθιμος, Θαδδαίος, Αγαπίων, Αγάπιος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο τουρκικός στόλος υπό του Γιουσούφ πασά καίει τας Πάτρας.

Το 1826 εις την Αράχωβαν Λεβαδείας Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκην κα­τόπιν σκληρός μάχης νικούν τους Τούρκους και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση πυροβολικού μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται εναντίον των Τούρκων μάχες περιπόλων.

Το 1921 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο επετέθησαν σφοδρώς εναντίον των Ιταλών και κατέλαβον τους Φιλιάτες, την περιοχήν Μέρτζανης, το Λεσκοβίκιο και απελευθερώνουν δια δευτέραν φοράν την ελληνική Κορυτσά. Η περιοχή Κορυτσάς ήταν οχυρωμένη με μόνιμα οχυρωματικά έργα. Από την ημέρα αυτή ουδείς Ιταλός ήταν πλέον σε ελληνικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: