17 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Γρηγόριος. Καταγόταν από γονείς Έλληνες ειδωλολάτρες. Από μικρός ήταν ενάρετος, σώφρων, εγκρατής, ταπεινός, φιλομαθής. Μετά τον θά­νατον των γονέων του εσπούδασε και εβαπτίσθη στην Αλεξάνδρειαν και έγινε χριστιανός. Δια τις γνώσεις του πολλοί άρχοντες τον παρεκάλουν να γίνη διδά­σκαλος των παιδιών των, αλλ' αυτός πήγε στην έρημον, όπου προσηύχετο. Την εποχή εκείνη ο αρχιεπίσκοπος Αμασείας Φαίδιμος τον εχειροτόνησε παρά την θέλησί του επίσκοπο Νεοκαισαρείας. Η πόλις εκείνη ήτο βυθισμένη στην απά­τη των δαιμόνων και των ειδώλων, αλλά ο άγιος με τη διδασκαλία του και τα θαύματα του κατώρθωσε να πληθύνη τους πιστούς όχι μόνον στην επισκοπή του, αλλά και εις όλα τα γειτονικά μέρη. Αφού εποίμανε καλώς το ποίμνιόν του εξεδήμησε προς Κύριον ειρηνικά.

2) Ο άγιος Λάζαρος, ο ζωγράφος.

3) Οι άγιοι Ζαχαρίας ο Σκυτοτόμος και Ιωάννης.

4) Ο άγιος Λογγίνος.

5) Οι άγιοι Γεννάδιος και Μάξιμος πατριάρχες Κων/λεως.

6) Ο άγιος Ιουστίνος.

7) Ο άγιος Νίκων ο Ρώσος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 εις το μοναστήριον Δορμπού Λεβαδείας οι Έλληνες υπό τον Γ. Καραϊσκάκην ενίκησαν τους Τούρκους. Ο ελληνικός στόλος συνεχίζει την προσπάθειαν διασκορπίσεως του τουρκικού στόλου έξω του Μεσολογγίου.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία επανές>χεται στις θέσεις του κα­τόπιν διαταγής του στρατηγείου.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οχυρωμένη στη γραμμή άμυνας της δέχεται μικροεπιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικόν μέτωπον συνεχίζουν τις επι­θέσεις εναντίον των Ιταλών και καταλαμβάνουν την Ηγουμενίτσαν. Στον τομέα Ιβάν-Μόραβα οι Ιταλοί προβαίνουν σε σφοδρές αντεπιθέσεις αλλ' αποτυγχά­νουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: