16 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος. Καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας και ήταν τελώνης. Μία ημέρα που καθόταν στο τελωνείο άκουσε τον Κύριον να του λέγη: «Ακόλουθη μοι». Αμέσως τα άφησ όλα και ακολούθησε τον Κύριον και μαζί πήγαν στον οίκο του, όπου εφιλοξένησε τον Κύριον. Εκά-λεσεν όλους τους συγγενείς και φίλους να πιστεύσουν στον Χριστόν. Από τότε έγινε απόστολος και αυτόπτης και κοινωνός σε όλα τα σημεία και θαύματα, τα οποία εποίησεν ο Κύριος προ της Σταυρώσεως.

Μετά την επιφοίτησιν του Αγίου Πνεύματος εδέχθη την δύναμιν του Αγίου Πνεύματος, εδίδαξεν εις τους Εβραίους και έγραψε πρώτος το Ευαγγέλιον στην Εβραϊκήν διάλεκτον. Κατόπιν εδίδαξε τους Πάρθους και Μήδους και έ­καμε εκκλησία. Έπειτα ασκήτευσε σε όρος επί πολύ χρόνο και μετά ήλθε σε πολλά μέρη και θαυματουργούσε. Τέλος ήλθεν στην Ιεράπολιν Συρίας. Εκεί εβάπτισε πολλούς, εχειροτόνησε διακόνους, ιερείς, επισκόπους και εξεδήμησε εις Κύριον σε βαθειά γερατιά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1919 ο ελληνικός στρατός σε όλη την περιοχή του μετώπου αναλαμβάνει δράση εναντίον των τακτικών και άτακτων Τούρ­κων.

Το 1920 στις περιοχές Τσεντίζ-Μπανάζ ο ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχήν.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται μάχες περιπόλων και πυ­ροβολικού.

Το 1940 στο αλβανικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ιταλών εις όλους τους τομείς του μετώπου και επιτυγχάνουν την κατάληψιν των υψωμάτων 1778, 827, 1959, 1500, 1799 και της Κόνιτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: