13 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Γεννήθηκε το 344 στην Αντιόχειαν από γονείς πλούσιους και διάσημους τον αρχιστράτηγον Σεκούνδον και την Ανθούσαν. Οταν ενεννησαν τον Άγιο έγιναν χριστιανοί. Eπήρε χριστιανικήν ανατροφήν από την φιλόστοργον μητέρα του την Ανθούσαν, διότι ο πατέρας του απέ­θανε πολύ ενωρίς. Εσπούδασε πρώτον στην Αντιόχειαν και έπειτα στην περί-φημον Σχολήν του σοφού ρήτορος Λιβανίου. Ο Λιβάνιος ετιμούσε ιδιαίτερα τον Ιωάννη και επεθύμει να τον αφήση διάδοχον στην Σχολήν του, αλλ' ο Ιωάννης δεν εδέχθη, διότι ήτο αφωσιωμένος στην πίστιν του Χριστού. Μετά τας σπουδάς του επέστρεψε στην πατρίδα του. Μετά τον θάνατον της μητέρας του πήγε σε ένα ασκητήριον της ερήμου, όπου εμελέτησε τις θείες Γραφές. Απ' εκεί πήγε εις Αντιόχειαν, όπου εχειροτονήθη διάκονος και κατόπιν ιερέας. Οι λόγοι του ήσαν σαν χρυσός, δια τούτο ωνομάσθη Χρυσόστομος. Το 396 έγινε Πατριάρχης. Δια του κηρύγματος του κατηγορεί εκείνους οι οποίοι δεν ζούσαν σύμφωνα με τη διδασκαλία του Χριστού. Δια τούτο η αυτοκράτειρα τον εξώρι-σε δύο φορές και από τας κακουχίας απέθανε στο δρόμο.

2) Ο άγιος Δαμασκηνός από την Κωνσταντινούπολιν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι ηρωικοί Σουλιώτες επιτίθενται σφο-δρώς εναντίον των Τούρκων και κυριεύουν την Αρτα.

Το 1825 ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικό έξω από το α­κροατήριο Πάπας Πατρών.

Το 1912 οι πρόσκοποι του ελληνικού στρατού μάχονται εναντίον των Τούρ­κων στο Χάνι Εμίν Αγά Ιωαννίνων.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 στον τομέα Ελαίας του αλβανικού μετώπου οι ελληνικές δυνάμεις δια σφοδρός επιθέσεως κατέλαβαν το ύψωμα Γρανιτσοπούλας. Στον τομέα Πίνδου οι Έλληνες εκδιώκουν τους Ιταλούς και καταλαμβάνουν τας διαβάσεις Ερσέκας Λεσκοβίκι.

Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε το Αργοστόλιον και την Λευκάδα.

Το 1946 κομμουνιστικοί δυνάμεις επετέθησαν εναντίον του Σκρα και κατέ-σφαξαν τους ηρωικούς υπερασπιστάς.

___________________________________

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος απόστολος Φίλιππος. Καταγόταν από την Βηθσαϊδά της Γαλι­λαίος. Από μικρός εσπούδασε τον Νόμον του Μωυσέως, δια τούτο αντελήφθη την έλευσι του Χριστού και τούτο εφύλαττεν στην ψυχή του. 'Οταν ο Χριστός τον είδε στην Γαλιλαίαν και του είπε να τον ακολουθήση, αμέσως τον ακολού­θησε, επίστευσε με ενθουσιασμόν και έτρεξε και είπε στον φίλο του Ναθα­ναήλ: « Ναθαναήλ, ον έγραψε Μωυσής εν τω νόμω και οι Προφήται ευρήκαμε, Ιησούν τον υιόν του Ιωσήφ και της Μαρίας από Ναζαρέτ». Ο Ναθαναήλ δεν επίστευσε και είπε: Είναι δυνατόν από την Ναζαρέτ, το μικρό αυτό χωρίο να έλθη τόσο μεγάλο καλό;» Τότε ο Φίλιππος του είπε: «Ελθέ και θα ίδης δια των οφθαλμών σου ». Επήγεν ο Ναθαναήλ και όταν ήκουσε από τον Χριστόν πράγ­ματα ιδικά του, επίστευσε και έγινε μαθητής του. Μετά την επιφοίτησι του Α­γίου Πνεύματος ο Φίλιππος εδίδαξε το Ευαγγέλιον σε πολλές χώρες της Ασίας και εξεδήμησε εις Κύριον με μαρτυρικόν θάνατο.

2) Ο άγιος νεομάρτυρας Κωνσταντίνος από την Ύδρα. Εμαρτύρησεν στην Ρόδον το 1800.

3) ο άγιος Γρηγόριος αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 ο ελληνικός στόλος εσυνέχισε την ναυ-μαχίαν με τον τουρκικόν έξω από την Πάτρα.

Το 1827 στις παραθαλάσσιες αποθήκες του Τρίκερι Βόλου οι Έλληνες υπό τους Γάτσο, Βάσο, Καρατάσο κλπ. επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έτρεψαν σε φυγή.

Το 1919 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις άτακτων. Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων μεταξύ Ελλή­νων και Τούρκων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των ιταλικών δυνάμεων στη γραμμή Ιβάν-Μοράβας. Στους άλλους τομείς συνε­χίζονται οι σφοδρές μάχες. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε τα Ιωάννινα και τη Λάρισα.

Το 1946 κομμουνιστικές δυνάμεις ξεκινώντας από τη Βουλγαρία συνεχίζουν τας επιθέσεις των κατά των γειτονικών φυλακίων του Εθνικού Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: