10 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι απόστολοι εκ των εβδομήκοντα Ολυμπάς, Ροδίων, Έραστος, Σωσίπατρος και Κόναρτος. Ο Ολυμπάς και ο Ροδίων ακολούθησαν το απόστολον Πέτρον και απεκεφαλίσθησαν εις Ρώμην. Ο Σωσίπατρος εχρημάτισε επί­σκοπος Ικονίου και εξεδήμησε ειρηνικά προς Κύριον. Ο Έραστος έγινε οικο­νόμος της εκκλησίας των Ιεροσολύμων και έπειτα επίσκοπος Νεάδος και εξε­δήμησεν ειρηνικά. Ο Κόναρτος έγινε επίσκοπος Βηρυττού, υπέμεινε δε πολ­λούς πειρασμούς δια την ευσέβειαν και πολλούς ειδωλολάτρες έκαμε χριστια­νούς. Εξεδήμησε ειρηνικά προς Κύριον.

2) Ο άγιος μάρτυς Ορέστης. Καταγόταν από τα Τύανα Καππαδοκίας. Επει­δή ωμολόγει τον Χριστόν Θεόν αληθινόν εβασανίσθη και εξεδήμησε προς Κύ­ριον.

3) Ο άγιος θεοστήρικτος.

4) Ο άγιος Νόννος.

5) Ο άγιος Μαρτίνος, επίσκοπος.

6) Ο άγιος Μίλος, επίσκοπος.

7) Ο άγιος Καλλιόπιος.

8) Ο άγιος Νίρος.

9) Ο άγιος Ωρίων.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελ­λήνων υπερασπιστών του κάστρου Χλουμπουτσίου (Κάστρο Γλαρέντζας) κατα­λαμβάνουν το κάστρο και φονεύουν τους Έλληνας υπερασπιστάς μεταξύ των οποίων ήσαν και οι Βέρας και Βαρθολομιώτης.

Το 1826 οι Τούρκοι υπονόμευσαν την Ακρόπολιν με 2.800 οκ. μπαρούτι και ηθέλησαν να την ανατινάξουν, αλλά την ανατίναξη πρόλαβε ο Έλλην υπονο­μευτής Μαλερόπουλος.

Το 1912 ο ελληνικός στόλος φέρει την Ελευθερίαν στην Μυτιλήνην.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1921 στο μέτωπο στη Μ. Ασία η ελληνική στρατιά μάχεται με πυροβολι­κό και περιπόλους.

Το 1940 εις τον τομέα Ελαίας της Ηπείρου, ο ιταλικός στρατός ήρχισε την άμυναν προ της σθεναρός αντιστάσεως και επιθέσεως των Ελλήνων.

Εις τον τομέα Πίνδου οι Έλληνες πιέζουν σφοδρώς τας ιταλικός δυνάμεις και υποχωρούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: