09 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος απόστολος Ιάκωβος. Ήταν ένας από τους 12 αποστόλους και ήταν αδελφός του Ευαγγελιστού Ματθαίου. Αυτός εκήρυξε το Ευαγγέλιον του Χριστού και κατέστρεψε τους βωμούς των ειδώλων. Φλεγόμενος υπό θείου ζή­λου. Γιάτρευε νόσους και εξεδίωκε τα ακάθαρτα πνεύματα. Δια τούτο τα πλή­θη των πιστών ονόμαζαν αυτόν Θεών σπέρμα. Εκήρυξε σε πολλά μέρη το ευ­αγγέλιον του Χριστού και τέλος εκαρφώθη επί του σταυρού και παρέδωκε το πνεύμα εις Κύριον.

2) Η αγία Ποπλία η ομολογήτρια. Ήτο ύπανδρος ολίγον καιρόν και απέ­κτησε υιόν, ο οποίος εψηφίσθη επίσκοπος Αντιοχείας. Η Ποπλία έγινε ηγουμέ­νη σε μοναχές και παρθένους. Αύτη εβασανίσθη και εφυλακίσθη υπό του Ιου­λιανού του Παραβάτη δια την πίστιν της προς τον Χριστόν. Μετά τον θάνατον του Ιουλιανού έμεινε ελευθέρα και εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

3) Ο άγιος Ανδρόνικος και η σύζυγος του Αθανασία. Καταγόταν από την Αντιόχειαν. Έζησαν σαν χριστιανοί ελεήμονες. Ακολούθησαν τον μοναχικόν βίον και σαν μοναχοί συνέζησαν 12 χρόνια. Ανεγνωρίσθη δε η Αθανασία κατά την ταφήν.

4) Ο άγιος Πέτρος ο από στρατιωτών.

5) Οι δίκαιοι Αβραάμ και Λωτ.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 ο Κ. Φαβιέρος μετά στρατευμάτων ανα­χωρεί δια την Χίον.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται σκληρώς εναντίον των Τούρκων εις τας οχυράς θέσεις του Σαρανταπόρου. Η ολοήμερος μάχη και η επιθετικό-της των Ελλήνων ηνάγκασε τους Τούρκους να εγκαταλείψουν τις οχυρές τους θέσεις.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχαι περιπόλων. Το 1920 στη Μ. Ασία στην περιοχή της ελληνικής στρατιάς επικρατεί ηρε­μία.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες προφυλακών και δράση πυροβολικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: