08 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Πελαγία. Ζούσε στην Αντιόχεια, ήταν πλούσια, ωραία, αλλά βυ­θισμένη εις τον βόρβορον της αμαρτίας της σάρκας. Είχε δούλους και δούλες και περιεπάτει με φαντασίαν. Αλλά από μίαν ομιλίαν του επισκόπου Νόννου, εξεπλάγη από τους λόγους του και πήγε πλησίον του και εξωμολογήθηκε δια τις αμαρτίες της, εβαπτίσθη και εκοινωνησε των αχράντων Μυστηρίων. Έπειτα όλα τα κοσμήματα της τα έδωκεν εις τον επίσκοπον και τα εμοίρασε στους πτωχούς και σε όλους τους δούλους και δούλες της εχάρισε χρήματα και τους ενουθέτησε δια την σωτηρίαν τους. Από την ημέραν της βαπτίσεώς της έμεινε με τη μοναχή Ρωμάνα. Κατόπιν όμως πήγε στο όρος των ελαίων με ανδρικόν σχήμα και εκλείσθη επί τρία έτη σε κελλίον και έβαλε τον εαυτόν της σε άσκη-σιν. Εκεί έζησε σαν μοναχός Πελάγιος και όταν εγνωρίσθη ότι ήτο γυναίκα όλοι εξεπλάγησαν. Έθαψαν το σκήνωμα της με τιμές.

2) Η αγία Ταϊσία. Ήταν αμαρτωλή. Όταν όμως εδιδάχθη από τον όσιον Παφνούτιον, ότι υπάρχει μετάνοια και δίδεται συγχώρηση αμαρτιών παρά του Κυρίου, εμοίρασε όλα τα υπάρχοντα της στους πτωχούς και κλείσθηκε σε ένα κελλί. Εξεδήμησεν εις Κύριον ειρηνικά.

3) Η αγία Πελαγία η παρθένος.

4) Ο άγιος Ιγνάτιος ο νέος. Καταγαόταν από την επαρχίαν Τυρνάβου. Έγινε μοναχός. Τον εκρέμασαν δια την πίστιν του εις τον Χριστόν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1826 οι Έλληνες φρουροί της Ακροπόλεως Αθηνών εξήλθον εκ των τειχών ξιφήρεις και επροξένησαν σοβαρός καταστρο-φάς εις τους πολιορκητάς Τούρκους.

Το 1827 στον λιμένα του Ναυαρίνου ο συμμαχικός στόλος των τριών δυνά­μεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, κατόπιν σκληρός ναυμαχίας καταβυθίζει άπαντα τα πλοία των Τουρκοαιγυπτίων τα οποία ελλιμενίζοντο εις τον λιμένα του Ναυαρίνου (συμμαχικός στόλος 27 πλοία, τουρκικός στόλος 130 πλοία).

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις δια των ταγμάτων 1ου και 4ου μάχονται σκληρώς εναντίον των Τούρκων δια την απελευθέρωσιν της Δεσκάτης.

Υπό του ελληνικού στόλου απελευθερούται η Λήμνος.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται μάχη περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία οργανώνει την άμυνα του και δρα με περιπόλους.

Το 1921 στη γραμμή αμύνης του η οποία έχει πολύ μεγάλο μάκρος ο ελληνι­κός στρατός δέχεται επιθέσεις Τούρκων αποσπασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: