07 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Σέργιος και Βάκχος, Πολυχρόνιος και Φήλιξ μάρτυρες. Οι άγιοι μάρτυρες Σέργιος και Βάκχος ήσαν στρατιώτες νεώτατοι, ευγενέστατοι, αν­δρείοι και Ρωμαίοι. Δια τούτο ο αυτοκράτωρ τους ετίμησε με αξιώματα, νομίζων ότι προσκυνούν τα είδωλα. Αλλ' αυτοί ήσαν χριστιανοί. Οι άλλοι στρατιώται τους εσυκοφάντησαν εις τον βασιλέα και μίαν ημέραν ο βασιλεύς ετοίμασε θυσίαν προς τιμήν των ψευδωνύμων θεών εκάλεσε δε όλους τους στρατιώτας να θυσιάσουν. Οι καλοί στρατιώτες του Χριστού ωμολόγησαν τον Χριστόν και ο βασιλεύς αφήρεσεν αμέσως τις ζώνες και τα διάσημα του βαθμού των και τους ενέδυσε γυναικείαν στολήν και εζήτησε απ' αυτούς ν' αρνηθούν τον Χρι­στόν. Υπεβλήθησαν σε πολλά βασανιστήρια και εξεδήμησαν προς τον Κύριον.

2) Ο άγιος Πολυχρόνιος. Έζη κατά τας ημέρας κατά τας οποίας συνεκροτήθη η Α' Οικουμενική Σύνοδος. Έγινε πρεσβύτερος και κατεσφάγει από τους Αρειανούς εις την Κωνσταντινούπολιν.

3) Ο άγιος Φίληξ. Ήταν πρεσβύτερος και εφονεύθη δια ξίφους.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Ιουλιανός ο πρεσβύτερος και Καισάριος διάκονος. Επνίγησαν εντός σάκκων στη θάλασσα.

Οι άγιοι ενενήκοντα εννέα πατέρες εκ Κρήτης. Επισημότερος όλων ήτο ο άγιος Ιωάννης ο ερημίτης καλούμενος. 6) Ο άγιος Σέργιος ο Ρώσος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1571 Ναυμαχία Ναυπάκτου στην οποία μετέσχον και Έλληνες.

Το 1826 οι Τουρκαλβανοί προσεπάθησαν δι' εφόδου να καταλάβουν το περιτείχισμα της Ακροπόλεως, αλλ' απέτυχον. Οι Έλληνες υπό τον Μακρυγιάννην προέβησαν σε αντεπίθεσιν.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις μαχόμενες εκδιώκουν τους Τούρκους εκ της περιοχής Ελασσώνος και ιδίως εκ της θέσεως Παναγία όπου και εκυρίευσαν 7 πυροβόλα.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους. Το 1920 στην περιοχή Κιουτάχειας ο ελληνικός στρατός δέχετγαι μικροεπιθέσεις άτακτων.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία συνεχίζεται δράση πυροβολι­κού και περιπόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: