30 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία. Ήσαν αδελφοί και κατάγονταν από την πόλιν Αιγαί. Μετά τον θάνατον των γονέων των εμοίρασαν τα υπάρχοντα των σε ξένους και φτωχούς και επεδόθησαν σε έργα φιλανθρωπικά. Ο Ζηνόβιος ήτο εκπαιδευμένος εις την ιατρικήν και ιάτρευε δωρεάν. Ο Ζηνόβιος έγινε επί­σκοπος εκείνην την εποχήν εις τας Αιγάς και εθαυματούργει. Το όνομα του ηκούσθη εις όλην την επαρχίαν. Έμαθε αυτά ο ειδωλολάτρης άρχων, εκάλεσε τον Ζηνόβιον να αρνηθή τον Χριστόν και να θυσιάση εις τα είδωλα. Επειδή ο άγιος ηρνήθη τον εκρέμασαν εις ξύλον. Καθ' όν χρόνον εγίνοντο αυτά πατέ-φθασε δρομαίως και η αδελφή του Ζηνοβία, η οποία όταν είδε τον αδελφό της κρεμασμένον στο ξύλον, κατηγόρησε με θάρρος τον έπαρχον και αρνήθηκε να θυσιάση στα είδωλα. Τότε και οι δύο άγιοι εβασανίσθησαν και τέλος απεκεφα-λίσθησαν.

2) Ο άγιος Μαρκιανός επίσκοπος Συρακουσών.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Αλέξανδρος, Κρονίων, Ιουλία, γιος Μακάριος και άλ­λοι δεκατρείς.

4) Η αγία Ευτροπία.

5) Ο άγιος απόστολος Κλεώνης και ο άγιος Ιωσήφ πατριάρχης Κωνσταντι­νουπόλεως.

6) Οι άγιοι Αστέριος, Κλαύδιος, Νέων, Νεονίλλη.

7) Οι άγιοι απόστολοι εκ των εβδομήκοντα Τέρτιος, Μάρκος, Ιούστος, Ιη­σούς ο λεγόμενος Αρτεμάς.

8) Οι άγιοι Μανουήλ, Δομέτιος, Δήμος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο τουρκικός στρατός καταστρέφει ολο­σχερώς την Κασσάνδρα.

Το 1826 παρά την Ζαγοράν Λεβαδείας. Οι έλληνες υπέστησαν σκληράν ε-πίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων. Κατά την μάχην συνελήφθη αιχμάλωτος ο I. Ανδρούτσος και εφονεύθη.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις προεκτείνουν τας απελευθερωτικός ξώνας των καταληφθεισών περιοχών και συνάπτουν συμπλοκάς εναντίον των Τούρ­κων.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους. Το 1920 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται με μικροσυμπλοκές πε­ριπόλων

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυρο­βολικό ενάντια των Τούρκων.

Το 1940 οι Ιταλοί συνεχίζοντες τας επιθέσεις των εναντίον των ελληνικών θέσεων σημειώνουν επιτυχίαν εις τον τομέα Γράμμου-Κονίτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: