03 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Ήταν δικαστής στο ανώτερον δικαστήριον, το οποίον ελέγετο Αρειος Πάγος. Ήτο σοφός, σώφρων και πλούσιος. Όταν ο απόστολος Παύλος εκήρυττε εις τον Αρειον Πάγον δια την διδασκα-λίαν του Χριστού ενώπιον των φιλοσόφων, ήτο παρών και ο Διονύσιος και ά­κουε με προσοχήν. Ο Παύλος ανέφερεν στο κήρυγμα του, πώς απέθανεν ο Χριστός, δηλ. ότι εσταυρώθη, ότι έγινε σεισμός και κατόπιν παρέδωκε το πνεύ­μα. Ο Διονύσιος ενεθυμήθη τον σεισμόν της ημέρας του θανάτου του Χριστού, ενεθυμήθη και τους λόγους του, τους οποίους είχε είπει τότε, χωρίς να γνωρίζη τι εγίνετο. «Αγνωστος Θεός θα πάσχη». Δια τούτο επίστευσεν εις τον Χριστόν και εβαπτίσθη. Μαζί μ' αυτόν επίστευσαν και εβαπτίσθησαν πολλοί. Απ' αυ­τούς έγινεν εις τας Αθήνας χριστιανική εκκλησία και εις αυτήν εχειροτονήθη υπό του αποστόλου Παύλου επίσκοπος ο Διονύσιος. Ο άγιος Διονύσιος αφού πέρασε σε διαφόρους τόπους με τους μαθητές και εδίδαξε και εκήρυξε τον λόγον της πίστεως στο Χριστό απεκεφαλίσθη.

2) Ο άγιος Θεαγένης εξεδήμησεν εις Κύριον, ο μάρτυρας Θεότεκνος εφονεύθη με λίθους.

3) Οι άγιοι μαθηταί του αγίου Διονυσίου Ρουστίκος και Ελευθέριος ετε-λείωσαν με ξίφος.

4) Ο άγιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης.

5) Ο άγιος Διονύσιος ο εξ Αλεξανδρείας και οι μαζί μ' αυτόν οκτώ μάρτυ­ρες.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1823 έξω του Αιτωλικού έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες. Εις αυτήν εφονεύθη ο οπλαρχηγός Α. Σολιώτης.

Το 1912 αι Ελληνικαί δυνάμεις ετοιμάζονται δια την είσοδον της Ελλάδος εις τον ένδοξον πόλεμον.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στο μέτωπο της Μ. Ασίας δρα με περιπόλους.

Το 1920 στην περιοχή Κιουτάχειας της Μ. Ασίας ο ελληνικός στρατός μάχε­ται μάχας προφυλακών.

Το 1921 οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία επί της γραμμής Δοριλαίου-Αφιόν συνάπτουν μικροσυμπλοκάς εναντίον των Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: