29 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Αναστασία. Καταγόταν από την Ρώμην. Αυτή από νεαρά ηλικία επόθησε τον Χριστόν, απηρνήθη πατέρα, μητέρα και συγγενείς, εμίσησε πλού-τον και δόξαν και σε ηλικία 20 χρονών έγινε μοναχή από την μοναχή Σοφία, η οποία της εδίδαξε την αρετή και την άσκησι. Αλλ' ο ηγεμόνας των ειδωλολα­τρών έστειλε στρατιώτες, έλαβον την Αναστασίαν και την ωδήγησαν προ αυτού και της είπε να θυσιάση εις τα είδωλα. Αλλ' η Αναστασία έδωκεν αποστομωτι­κά απαντήσεις. Τότε εβασαίσθη και τέλος απεκεφαλίσθη μαζί με ένα χριστια-νόν, ο οποίος είχε την καλωσύ/ην να της δώση ένα ποτήρι νερό.

2) Ο άγιος Αβράμιος και η Μαρία. Ο άγιος καταγόταν από την Έδεσσαν Μεσοποταμίας και έγινε μοναχός. Εργάσθηκε θεάρεστα και απέθανε ειρη­νικά.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Κόριλλος, Μίνη και Μιναίος.

4) Ο άγιος Σάββας ο στρατηλάτης.

5) Η αγία Άννα η μετονομασθείσα Ευφημιανός.

6) Η αγία Μελιτινή.

7) Ο άγιος Αθανάσιος από την Αττάλεια.

8) Ο άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 ο τολμηρός Ψαριανός Κων. Κανάρης πυρπολεί την Τουρκική ναυαρχίδα στην Τένεδον.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις ενισχύουν τον τομέα της 5ης μεραρχίας και αναλαμβάνει αγώνα αντεπιθέσεως. Ο αρχηγός της Κασσάνδρας Ζάχος κατα­λαμβάνει την περιοχήν Πολυγύρου.

Το 1919 στον τομέα Μαιάνδρου-.... ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία. Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικόν μέτωπο, προ της υπέρτερης αριθμητικής και υλικής υπεροχής των Ιταλών μαχόμενες συνεχώς συμπτύσσο­νται εις τον τομέα Ελαίας-Καλαμά-Γράμμου-Κονίτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: