28 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Τερέντιος και η σύζυγος του Νεονίλλη και τα παιδιά αυτών Σαρ-βήλος, Νίτο, Γερακός, Θεόδουλος, Φώτιος, Βήλη, Ευνίκη. Κατοικούσαν όλοι εις μίαν και την αυτήν οικίαν και ελάτρευον κρυφίως τον Χριστόν. Αλλά διε-βλήθησαν εις τον ηγεμόνα και ωδηγήθησαν στο κριτήριον. Επειδή ωμολόγησαν τον αληθινόν Θεόν και περιεγέλασαν τα είδωλα, εκρεμάσθησαν, κατεξεσχί-σθησαν και εκάησαν με φωτιά. Έτσι παρέδωσαν τις ψυχές των εις τον Κύριον.

2) Ο άγιος επίσκοπος Στέφανος ο Σαββαΐτης. Εγένετο μοναχός εκ νεαράς ηλικίας και προέκοψεν εις την κατά Θεόν πολιτείαν και έγινεν επίσκοπος. Ε-ξεδήμησεν ειρηνικά.

3) Οι άγιοι μάρτυρες από την Αφρική Τερέττιος, Αφρικανός, Μάξιμος, Πο­μπήιος.

4) Οι Φιρμιλιανός, Μελχίων, Φεβρωνία, Κυριάκος, Άννα, Αθανάσιος Πα­τριάρχης Κων/λεως και νεομάρτυρας Αγγελής, Μανουήλ, Γεώργιος, Νικόλαος, Αρσένιος.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1822 έγινε η μάχη στο χωρίον Αρμένιος Ρε­θύμνου Κρήτης, εις την οποίαν εφονεύθη ο γενναίος οπλαρχηγός Γ. Δεληγιαν-νάκης.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις εδραιώνουν τας θέσεις των επί των καταλη-φθεισών περιοχών.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στον τομέα Κιουτάχειας-Τζεντίς δέχεται μι-κροεπιθέσεις από Τούρκους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία σε όλο το εκτεταμένο μέτωπο της δέχεται μικροεπιθέσεις από Τούρκους κυρίως ληστάς.

Το 1940 οι Ιταλοί όλως αναιτίως εκήρυξαν τον πόλεμον εναντίον της Ελλά­δος και διέταξαν τα τμήματα των της Ηπείρου να καταλάβουν το Ελληνικόν έδαφος. Από της 5ης πρωινής οι ιταλικές δυνάμις προσβάλλουν τας Ελληνικός εις την ελληνοαλβανικήν μεθόριον γραμμήν. Η ελληνική κυβέρνησις υπό τον Ιω. Μεταξάν εφώναξε το ΟΧΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: