27 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μάρτυρας Νέστωρ. Ήτο από την Θεσσαλονίκην και ήτο σύγχρο­νος του Αγίου Δημητρίου, πολύ γνώριμος και ωραίος. Ο βασιλεύς αγάπησε πο­λύ ένα βάρβαρον και γενναίον παλαιστήν, τον Λυαίον, ο οποίος επάλαισε με πολλούς χριστιανούς και τους εθανάτωσε. Ο Νέστωρ προστρέχει εις τον θαυ-ματουργόν Δημήτριον εις την φυλακήν, λαμβάνει την ευχήν του, εισέρχεται στο στάδιον και πολεμά και φονεύει το Λυαίον. Τότε οργισθείς ο βασιλεύς φονεύει τον Αγιον Δημήτριον και τον Νέστορα. Έτσι έλαβον παρά του Χριστού τους στεφάνους του μαρτυρίου.

2) Η αγία μάρτυς Καπετωλίνα. Ήταν ευγενής και πλουσία. Εμοίρασε τα υπάρχοντα της εις τους πτωχούς, επίσπευσε εις τον Χριστόν και εκήρυξε τον Χριστόν Θεόν αληθινόν. Δια τούτο εκλείσθηκε εις την φυλακήν και απεκεφα-λίσθη.

3) Η αγία Ερωτηίς. Εμαρτύρησε δια την πίστιν της εις τον Χριστόν.

4) Ο άγιος Κυριάκος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

5) Η αγία Πρόκλα η σύζυγος του Πιλάτου.

6) Ο άγιος Νέστωρ ο Ρώσος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 ο Καραϊσκάκης με τους υπ' αυτόν επα­ναστάτες αποκλείει τους Τούρκους εντός των Τριών Πύργων.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρκων εις τον το­μέα της Ηπείρου. Αι εκεί αγωνιζόμενοι δυνάμεις ενισχυθείσαι δια τμήματος Κρητών τρέπουν τους Τούρκους σε φυγή.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.

Το 1920 στον τομέα ουσάκ ο ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχή από εχθρικά στοιχεία.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται εναντίον των Τούρκων με πυροβολικό και περιπόλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: