18 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

Ο άγιος απόστολος και ευαγγελιστής Λουκάς. Γεννήθηκε εις την Αντιόχειαν της Συρίας από γονείς Έλληνας και ήτο ιατρός αλλά και άριστος ζωγράφος. Κατείχε την Εβραϊκήν και Συριακήν διάλεκτον. Ήτο εκ των τεσσάρων ευαγγελιστών, οι οποίοι έγραψαν τα Ευαγγέλια. Με τον απόστολον Παύλον εγνωρίσθη εις την Τρωάδα, όπου ήκουσε την διδασκαλίαν του και επίστευσεν εις τον Χριστόν. Κατόπιν ακολούθησε τον απόστολον Παύλον εις την αποστολικήν του πορείαν εις την Ελλάδα. Μετά τον θάνατον του Παύλου εξηκολούθη-
σε αυτός το κήρυγμα εις την Ελλάδα. Εκήρυξε περισσότερον εις τας Θήβας, όπου και εξεδήμησεν εις Κύριον. Ο Λουκάς από τον Παύλον έμαθε τον βίον και το έργον του Χριστού και έγραψεν το Ευαγγέλιόν του. Έγραψε και άλλο βιβλίον το οποίον περιέχει το έργον των αποστόλων (τας Πράξεις των Αποστόλων). Ο Λουκάς εζωγράφισε τρεις εικόνες της Θεοτόκου από κερί, μαστίχα
και χρώματα έχουσαν στις αγκάλες της τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν και προσέφερε αύτας εις την ιδίαν θεοτόκον δια να ίδη εάν ήταν αρεσταί. Η μητέρα του Κυρίου είπε «Η χάρις του εξ εμού τεχθέντος είη δι' εμού μετ' αυτών.

2) Ο άγιος Μαρίνος ο γέρων.

3) Ο άγιος Ιουλιανός.

4) Οι άγιοι τεσσαράκοντα παίδες.

5) Ο άγιος Μυάσων.

6) Οι άγιοι Γαβριήλ και Κυρμιδώλη.

7) Οι άγιοι Συμεών, Θεόδωρος, Ευφροσύνη.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1912 το Ελληνικόν ναυτικόν δια των πλοίων Ύδρας, Σπετσών, Θυέλλης και Λόγχης απελευθερώνει από τον τουρκικόν ίν-γόν την Θάσον, δια δε του Αβέρωφ και Ψαρρών την Ίμβρον και την Σαμοθρά-κην.

Ο ελληνικός στρατός της Ηπείρου συνάπτει μικροσυμπλοκάς. Ο στρατός της Μακεδονίας εκδιώκει τους Τούρκους προς το Σόροβιτς και Γιαννιτσά.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους. Το 1920 εις τον τομέα του Τζεντίς συνεχίζεται ο αγών μετάξι Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περι­πόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: