08 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η γέννησις της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Η Μαρία η Θεοτόκος είχε γονείς τον Ιωακείμ και την Άνναν. Αυτοί κατάγονταν από την βασιλικήν φυλήν του Δαβίδ, ήσαν πολύ ευσεβείς και δί­καιοι και έζων στην μικράν πόλιν Ναζαρέτ. Δεν είχον όμως παιδιά και δια τούτο ελυπούντο και παρεκάλόυν τον Θεόν να τους χαρίση ένα παιδί. Ο Θεός ο οποίος ακούει τις προσευχές των δικαίων εισάκουσε την προσευχήν του Ιωα­κείμ και της Αννης και τους εχάρισε ένα χαριτωμένο τέκνον, την Μαρίαν, η οποία εγένετο Θεοτόκος, εγέννησε δηλαδή τον Σωτήρα του Κόσμου, τον Χρι­στόν.

2) Ο άγιος νεομάρτυρας Αθανάσιος. Καταγόταν από την κωμόπολιν της Θεσσαλονίκης Κολιακία και από πλουσίαν οικογένειαν. Αφού έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του πήγε στην Θεσσαλονίκήν και άκουσε μαθήματα από τον διδάσκαλον Αθανάσιον τον Πάριον και έπειτα στην Αθωνιάδα Σχο-λήν, όπου εδίδασκε ο διδάσκαλος του γένους Παναγιώτης Παλαμάς. Μετά πή­γε στην Κωνσταντινούπολιν, επέστερψε πάλιν εις την πατρίδα του. Εκεί εσυκο-φαντήθη στους Τούρκους και κααατεδικάσθη σε θάνατο. Εθανατώθη στη θεσ­σαλονίκήν το έτος 1774.

3) Οι άγιοι μάτρυρες Ρούφος και Ρουφιανός, Σεβήρος και Αρτεμίδωρος. Εφονεύθησαν δια ξίφους.

4) Ο άγιος Σωφρόνιος, επίσκοπος Ατταλείας.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο ήρωας της επαναστάσεως της Μολδο­βλαχίας Γεώργιος Ολύμπιος έβαλε φωτιά στην πυρίτιδα, η οποία ευρίσκετο στο Κωδονοστάσιον της μονής Σέκου και ανετινάχθη στον αέρα μαζί με τους οπαδούς του και με τους γύρω ευρισκομένους Τούρκους.

Το 1822 ο ελληνικός στόλος επιτίθεται εναντίον του τουρκικού παρά το Χέ­λι Ναυπλίας και τρέπει αυτόν σε φυγή.

Το 1824 ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν πλησίον της Αλι­καρνασσό.

Το 1918 το ελληνικόν σύνταγμα Γαργαλίδη μάχεται εναντίον των Γερμανο-βουλγάρων επί των υψωμάτων 2050-2059-Πόρτα.

Το 1919 στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι μάχονται με πυ­ροβολικό και περιπόλους.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνονται μάχες περιπόλων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας συμπτύσσονται κανο­νικώς δια την σταθεροποίησιν του μετώπου του Σαγγαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: