07 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Σώζων. Καταγόταν από την Λυκαονίαν και πριν γίνη χριστιανός ήταν ποιμένας προβάτων και ωνομάζετο Παράσχος. Σαν χριστιανός εμελέτα τα ιερά βιβλία και πολλούς ωδήγησε εις τον Χριστόν. Κάποτε είδε μίαν οπτα-σίαν και αμέσως πήγε στην αμαρτωλήν Πομπηιούπολιν μπήκε στον ειδωλολα-τρικόν ναόν χωρίς να γίνη αντιληπτός, έκοψε την χρησήν χείρα του αγάλματος, επώλησε τον χρυσόν και εμοίρασε τα χρήματα στους πτωχούς. Μετά από αυτό, παρεδόθη στους νεωκόρους του ναού και ωδηγήθη στον άρχοντα. Ενώπιον του άρχοντος ωμολόγησε με παρρησίαν τον Χριστόν και ηρνήθη να προσκύνηση τα είδωλα. Δια τούτο τον υπέβαλον εις βασανιστήρια και παρέδωκε το πνεύμα τους εις τον Κύριον.

2) Οι άγιοι απόστολοι Εύοδος και Ονησίφορος. Ο άγιος Εύοδος ήταν ένας από τους εβδομήκοντα Αποστόλους και έγινε επίσκοπος Αντιοχείας. Διεκρίθη δια τα κηρύγματα, τα έργα και τις αρετές τους. Ο άγιος Ονησιφόρος έγινε επί­σκοπος Κολοφώνος και διέλαμψε με τους επιτηδίούς λόγους του και τους θαρ­ραλέους αγώνες δια την πίστιν του.

3) Ο άγιος μάρτυς Ευψύχιος. Γεννήθηκε στην Καισάρειαν. Μετά το θάνατο του πατέρα του εβαπτίσθη χριστιανός, διεμοίρασε την περιουσίαν του στους πτωχούς και εκήρυττε τον λόγον του Θεού. Δια τούτο συνελήφθη, εβασανίσθη, εκλείσθη στην φυλακήν και τέλος απεκεφαλίσθη.

4) Οι άγιοι Λουκάς, εκ της επαρχίας Λυκαόνων και Ιωάννης, αρχιεπίσκο­πος Νοβοβοροδίας ο θαυματουργός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο τουρκικός στόλος υπό τον Καρά Αλη-μπέη καταπλέει εις Πάτρας και τρέπει σε φυγήν τους Έλληνες.

Το 1822 ο τουρκικός στόλος καταπλέει έξω της Ύδρας.

Το 1827 ο ναύαρχος Κόρδικτων εκοινοποιησε στον Τούρκον ναύαρχον δια­μένοντα εις Πύλον, δι' εγγράφου την συνθήκην του Λονδίνου και απηγόρευσε πάσαν εχθροπραξίαν.

Το 1918 οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Γερμανοβουλγάρων στο Μακεδονικόν μέτωπον.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στο μέτωπο στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών περιπόλων.

Το 1921 στο μέτωπον της Μ. Ασίας συνάπτονται μικροσυμπλοκές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων παρά τον Σαγγάριον ποταμόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: