05 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb2

Σήμερα γιορτάζονται:

1) O Άγιος Προφήτης Ζαχαρίας ήταν πατέρας του Ιωάννου του Βαπτιστού. Η σύζυγος του ήταν στείρα και Παρθένος και την διέταξε να μη εξέρχεται από το μέρος εκείνο του ναού το οποίον ήτο ωρισμένον μα στέκωνται οι παρθέναι. Δια την αιτίαν αυτήν και ε­πειδή η σύζυγος του εκρύπτετο σε σπήλαιον πέραν του Ιορδανού κατά την επο-χήν του διωγμού και της σφαγής των νηπίων υπό του Ηρώδου εφονεύθη από τους Ιουδαίους κατά διαταγήν του Ηρώδου εις το μέσον του θυσιαστηρίου.

2) Ο άγιος μάρτυς Αβδαίος. Ήταν επίσκοπος και έζησε κατά το έτος 412. Συλ­ληφθείς εβιάσθη να θυσιάση εις τα είδωλα αλλά ηρνήθη. Γι' αυτό εδάρη ανηλεώς με ξύλα και παρέδωσε την ψυχήν του εις τον Κύριον.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Μέδιμνος, Ουρβανός, Θεόδωρος και οι μαζί με αυτούς ογδοήκοντα ιερείς. Αυτί εδιώχθησαν και εβασανίσθησαν υπό του Αρειανού βα­σιλέως Ουάλεντος το έτος 364. Τέλος τους έβαλαν σε πλοίον το οποίον άφησαν ελεύθερον στην θάλασσαν. Οι Αρειανοί όμως έστειλαν ομόφρονές τους οι οποίοι έβαλαν φωτιά στο πλοίον το οποίο εκάη μαζί με τους αγίους.

4) Ο άγιος απόστολος Πέτρος, ο οποίος ήταν στην Αθήρα.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1918 οι ελληνικές δυνάμεις οι υπαγόμενες στην διοίκησιν των συμμάχων μάχονται εναντίον των Γερμανοβουλγάρων στο Μακε-δονικόν μέτωπον και επιτυγχάνουν εδαφικά κέρδη.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συνάπτει μικροσυμπλοκές.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από τουρκικά αποσπάσματα.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας που ευρίσκονταν στην δυτικήν όχθην του Σαγγαρίου αποκρούουν ευχερώς τις τουρκικές επιθέσεις.

Το 1922 οι υπό κάποιαν διοίκησιν ελληνικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την Αρ-τάκην και έτσι επί τρία συναπτά χρόνια η νικηφόρος ελληνική στρατιά εγκατέ-λειψεν την Μικράν Ασίαν εις το έλεος των Τούρκων από τις ευλογίες των συμμά­χων της Αντάντ και οι οποίοι σύμμαχοι είχαν δώσει την εντολή της τήρησης της τάξης στη Μ. Ασία από τον ελληνικό στρατό.

Από την αρχή της εισόδου του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία μέχρι και την αποχώρηση του από την Μ. Ασία είχε:

νεκρούς αξιωματικούς 812 οπλίτες 18.550

αποβιώσαντες αξιωμ. 131 οπλίτες 4.747

εξαφανισθέντες αξιωμ. 465 οπλίτες 17.630

τραυματίες αξιωμ. 1.696 οπλίτες 47.184

σύνολο αξιωματ. 3.104 οπλίτες 88.111

Γενικό σύνολο 91.215

Δεν υπάρχουν σχόλια: