26 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

Η μετάστασις του αγίου αποστόλου και ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. Αυτός καταγόταν από τη Βησθαϊδά της Γαλιλαίος και εβοήθη τον πατέρα του στην αλιευτικήν τέχνην μέχρις ότου εκλήθη από τον Κύριον δια να γίνη αλιεύς των ανθρωπίνων ψυχών. Αυτός ακολούθησε πιστά τον Χριστόν καθ' όλον το διάστημα της επιγείου ζωής του Κυρίου στο όρος Θαβώρ ήταν παρών ο
Ιωάννης και άκουσε την φωνήν του Θεού. Στον Μυστικόν Δείπνον εκάθισε πλησίον του αγαπημένου του Διδασκάλου. Κατά την σύλληψιν του ο Ιωάννης τον ηκολούθησεν και εισήλθεν στην αυλήν του αρχιερέως. Και όταν εσταρώθη ο Κύριος ήταν πλησίον του Σταυρού με την Παναγίαν την οποίαν παρέλαβε
κατ' εντολήν του Κυρίου στον οίκο του. Ομοίως εδέχθη μαζί με τους άλλους αποστόλους το άγιον Πνεύμα. Ο Ιωάννης έμεινε στην Ιερουσαλήμ και περιποιείτο την Παναγίαν μέχρι της Κοιμήσεως της. Μετά ήλθε στη Μικράν Ασίαν, εδίδαξε τον λόγον του Θεού. Εξωρισθείς στην νήσον Πάτμον έμεινε 15 χρόνια και συνέγραψε το ιερόν Ευαγγέλιον του. Μετά επέστρεψεν εις Έφεσον και έμεινεν εις αυτήν 26 έτη μέχρι της μεταστάσεώς του εις τον Κύριον.

2) Αι άγιαι Πέντε Παρθένοι η αγία Χήρα, ο δίκαιος Γεδεών.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1823 οι Έλληνες υπό τον 'Αγγ. Γοβγίναν επι­τίθενται εναντίον των Τούρκων στις Πλαταιές Χαλκίδος και νικούν αυτούς.

Το 1826 ο ελληνικός στόλος εναυμαχησε έξω της Μυριλήνης τον τουρκικόν στόλον. Στην ναυμαχίαν ουδείς ενίκησε.

Το 1916 η Τριανδρία Βενιζέλου, Δαγκλή, Κουντουριώτη σχηματίζει Κυβέρ-νησιν εις Θεσσαλονίκην.

Το 1918 οι ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον των Βουλγάρων εις Περιστέρι Μακεδονίας.

Το 1919 στη Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων γίνο­νται μάχες περιπόλων.

Το 1920 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών απο­σπασμάτων.

Το 1921 οι δυνάμεις του Α' σώματος στρατού της ελληνικής στρατιάς Μι­κρός Ασίας δια σφοδρός επιθέσεως εκδιώκουν τους Τούρκους από τις επιδιω­κόμενες προς κατάληψιν θέσεις της περιοχής Αφιόν Καραχισάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: