25 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Ευφροσύνη και ο άγιος Παφνούτιος. Η Ευφροσύνη ήταν θυγατέ­ρα του πλουσίου, ευσεβούς και ενάρετου Πανηουτίου και γεννήθηκε στην Αλε­ξάνδρεια. Έλαβε καλήν ανατροφήν από την μητέρα της, η οποία απεβίωσεν όταν αυτή ήταν 12 χρονών. Όταν έγινε 18 ο πατέρας της την αρραβώνιασε με έναν πλούσιον νέον. Η Ευφροσύνη όμως περιφρονήσασα τα πλούτη, διεμοίρα-σε τα υπάρχοντα της στους πτωχούς και κρυφά ανεχώρησε σε μοναστήρι ενδυ-θείσα ανδρικά ενδύματα και ονομασθείσα Σμάραγδος. Ο πατέρας της την ανε-ζήτει ματαίως. Καίτοι πολλές φορές επήγεν στο μοναστήρι και είδε την κόρην του δεν την ανεγνώρισε φιότι εφόρει ανδρικά ενδύματα. Μετά 38 χρόνια η αγία ασθένησε και πριν παραδώσει το πνεύμα εις τον Κύριον απεκάλυψε στον πατέρα της, ο οποίος κατά θείαν βούλησιν ευρίσκετο εκεί, ότι είναι η θυγατέ­ρα του. Ο Πανφούτιος μετά τον θάνατο της θυγατέρας του έμεινε στο ίδιο κελ-λί επί 10 χρονιά και έφησε όλην του την περιουσίαν στο μοναστήρι.

2) Ο άγιος Παφνούτιος ο αναχωρητής και οι μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες 546 μάρτυρες. Έζησε κατά τους χρόνους του Διοκλητιανού και ήταν ασκητής στην επαρχίαν Γεντυρίαν της Αιγύπτου. Φωτίσθηκε από άγγελον ενώπιον τοι άρχοντος και ωμολόγησε με παρρησίαν τον Χριστόν. Τέλος εσταυρώθη.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Παύλος, Τάττα και τα παιδιά αυτών Σαβινιανός, Μά ξιμος, Ρούφος και Ευγένιος.

4) Ο άγιος Σέργιος ο θαυματουργός Ρώσος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 οι Έλληνες υπό τον Νικηταρά μάχοντα εναντίον των υπολειμμάτων της στρατιάς του Δράμαλη στην Μεγαρίδα.

Το 1825 οι Έλληνες τροφοδοτούν το Μεσολόγγι.

Το 1831 φονεύεται ο Έλλην Κυβερνήτης I. Καποδίστριας.

Το 1845 απεβίωσεν ο ένδοξος Νικηταράς τυφλός και πτωχός.

Το 1863 γίνεται η Ένωσις της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα.

Το 1918 οι ελληνικές δυνάμεις εντεταγμένες στον συμμαχικόν στρατόν, στο μέτωπον της Μακεδονίας, μάχονται εναντίον των Γερμανοβουλγάρων στο όρο Περιστέρι.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπολικά εναντίον των Τούρκων.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μικροσυμπλοκές μεταξύ Ελλτ νων και Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: