24 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η πρωτομάρτυρας και ισαπόστολος αγία Θέκλα. Καταγόταν από το Ικόνιον της Μ. Ασίας, ήταν θυγατέρα της επιφανούς Ελληνίδος Θεοκλείας και εί­χε αρραβινισθή με τον θάμυριν. Εκείνην την εποχήν πήγε στο Ικόνιον ο Μέγας Απόστολος των Εθνών Πάυλος δια να κηρύξη τον σωτήριον Λόγον. Ο Παύλος κατέλυσεν στην οικίαν του ευσεβούς Ονησιφόρου, όπου συνεκεντρώθησαν όλοι οι χριστιανοί και άκουαν το θείον κήρυγμα του. Μεταξύ αυτών ήταν και η Θέ­κλα. Τόσον δε ενεθουσιάσθη και εσαγηνεύθη από το κήρυγμα του αποστόλου, ώστε εγκαλέλειψε την οικίαν της και τον ερραβωνιαστικόν της και απεφάσισε να γίνη μαθήτρια του αποστόλου. Ο Θύμαρις εθύμωσε και συννενοηθείς με δύο κακούς συνοδούς του αποστόλου εσυκοφάντησε τούτον στον ηγεμόνα και ο Παύλος εκλεισθη στην φυλακήν. Η Θέκλα όμως εισήλθε στην φυλακήν και επεριποιείτο τον Παύλον. Ο ηγεμών διέταξε να διώξουν τον Παύλον από την πόλιν αφού πρώτον τον δείρουν, την δε Θέκλαν να ρίψουν στην φωτιά. Δια θαύματος θείου όμως η αγία εσώθη και ακολούθησε τον Πάυλον. Αφού συνε­λήφθη και πάλι στην Αντιόχειαν και πάλιν δια της θείας δυνάμεως έμεινε α­βλαβής από τα θηρία στα οποία την έρριψαν επέστρεψε στο Ικόνιον. Έπειτα πήγε σε βουνό που λεγόταν Καλαμών, εκεί έμεινε προσευχομένη και θαυμα­τουργούσα εντός σπηλαίου τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της. Εξεδήμησε εις Κύριον σε ηλικίαν 90 ετών.

2) Το θαύμα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Η εικών αυτή της Πανα­γίας ευρέθη στα Κύθηρα σε ένα μέρος ερημικόν το λεγόμενον Μυρτίδια από ευσεβή χριστιανόν ο οποίος ωδηγήθη εκεί από θείαν οπτασίαν. Στο Ναόν της Παναγίας στα Μυρτίδια δια της χάριτος της Παναγίας ένας παράλυτος εθερα-πεύθη.

3) Ο άγιος πατήρ Κόπρος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1824 έγινε ναυμαχία του ελληνικού στόλου και τουρκικού, έξω της Χίου. Την ναυμαχίαν εκέρδισαν οι Έλληνες.

Το 1919 τουρκικά άτακτα στοιχεία και τακτικός στρατός επιτίθενται ενα­ντίον του ελληνικού στρατού στην περιοχή Καύστρου.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται μάχη περιπόλων.

Το 1921 στο μέτωπον του Αφιόν Καραχισάρ οι ελληνικές δυνάμεις συνά­πτουν μικροσυμπλοκές με τις τουρκικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: