19 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Τρόφιμος, Σαββάτιος, Δορυμέδων έζησαν κατά xc και έλαβον στέφανον του μαρτυρίου. Οι άγιοι Τρόφιμος και Σαββάτιος ή από ξένον τόπον στην Αντιόχειαν. Εκεί είδον τους Αντιοχείς τεταραγμένοι φροντίζουν δια την εορτήν των γενεθλίων του ψευδοθεού Απόλλωνος, ελ θησαν και ωμολόγησαν ενώπιον του άρχοντος ότι είναι χριστιανοί. Πρι ωμολόγησε την πίστιν του στον Χριστόν ο Σαββάτιος. Και ο μάρτυς ούτος ρη και εβασανίσθη τόσον σκληρώς ώστε παρέδωσε το πνεύμα εις Κύριον.

Μετά ο Τρόφιμος εστάλη στην πόλιν Σύνναδα της Φρυγίας, και υποβλήθηκε σε σκληρότερα ακόμη βασανιστήρια και εφυλακίσθη. Πήγε ο Δορυμέδων διο περιποιηθή τον Τρόφιμον. Συνελήφθη και αυτός και εβασανίσθη. Του έβγικαν τα δόντια και τις τρίχες της κεφαλής του. Ακολούθως έβγαλαν από την φυλακήν τους δύο αγίους και επειδή αυτοί με μεγαλύτερα παρρησία ωμολόγουν Χριστόν τους έρριξαν πρώτον σε μίαν αρκούδα πεινασμένη και επειδή  δεν τους επείραζε τους έρριξαν σε μίαν λεοπάρδαλιν και τέλος εις ένα λεοντά. Ουδέν από τα θηρία επείραξε τους αγίους. Δια τούτο οι δύο άγιοι απεκεφαλίσθησαν και έλαβον τον στέφανον του μαρτυρίου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 αφίχθησαν πολλοί φιλέλληνες στην κοιλάδα για ενίσχυση των επαναστατών.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις από Τούρκους.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση πυροβόλων και περιπόλων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας αποκρούουν τουρκικές επιθέσεις επί της γραμμής Αφιόν-Δοριλαίου.

Το 1944 τα ηρωικά τέκνα της Ελλάδος στο Ρίμινι της Ιταλίας αρχίζουν σφοδρόν αγώνα εναντίον των Γερμανών οι οποίοι κατέχουν το Ρίμινι Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: