11 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Θεοδώρα. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρειαν και έζησε κατά το έτος 474. Οι γονείς της οι οποίοι ήσαν σώφρονες την υπάνδρευσαν με ένα νέον ευ­γενή και ενάρετον. Παρασυρθείσα όμως η Θεοδώρα από τον σατανάν περιέ-πεσεν σε μεγάλην αμαρτίαν και εγκατέλειψε την οικίαν της. Συντόμως όμως συνησθάνθη το σφάλμα της, μετενόησε και πήγε σε ένα μοναστήρι εξομολογή-θη στην ηγουμένην του μοναστηρίου την πλάνην της και έγινε μοναχή. Αργότε-ρον ενεδύθη ανδρικήν στολήν και πήγε σε ένα κοινόβιο ανδρών, όπου επεδόθη στον ασκητικον βίον και έφθασε σε τέτοιο σημείον ώστε να κάμνη θαύματα. Εξεδήμησε ειρηνικά στο κελί της. Στο ίδιο μοναστήρι προσήλθε και έγινε μο­ναχός και ο σύζυγος της και εκεί εξεδήμησεν εις Κύριον.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Διόδωρος, Διομήδης και Δίδυμος κατάγονταν από την Λαοδίκειαν της Συρίας. Συλληφθέντες δε από τον άρχοντα του τόπου και ομο-λογήσαντες τον Χριστόν εδάρησαν τόσον ασπλάχνως ώστε παρέδωσαν τις ψυ­χές των εις τον Κύριον.

3) Η αγία μάρτυς Ία ήταν γραία και ηχμαλωτίσθη από τους Πέρσες με άλ­λους 9.000 χριστιανούς. Αφού εβασανίσθη με τους άλλους χριστιανούς τέλος απεκεφαλίσθη.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Δημήτριος, η σύζυγος του Ευανθία και ο γιός των Δημητριανός.

5) Ο άγιος Ευφρόσυνος, ο μάγειρος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 οι Ναύαρχοι Κόρδιγκτων και Δεριγνύ έδωσαν ιδιοχείρως στον Ιμβραήμ τα της συνθήκης του Λονδίνου. Στα Ύδατα των Σαλώνων οι φιλέλληνες Αστυγξ, Γ. Θωμάς, Βαβρίκος και Βέντσελ επετέ-θησαν δια του στόλου των εναντίον των τουρκικών πλοίων.

Το 1912 οι Σάμιοι υπό τον Θεμ. Σοφούλην επαναστατούν και συνάπτουν μάχην εναντίον των Τούρκων.

Το 1919 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με δράση περιπόλων.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελ­λήνων στο Ντόσεντζικ.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας συνεχίζουν την σύμπτυξίν των προς την Γραμμήν Δοριλαίου-Αφιόν άνευ ουδεμιάς ενοχλήσεως . υπό των τουρκικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: