07 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Δομέτιος ο Πέρσης και οι δύο μαθητές του. Ο άγιος Δομέτιος έζησεν επί βασιλέως Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Αυτός κατηχήθη στον χριστιανισμόν υπό του Χριστιανού Αβάρου και εγκατέλειψε την πατρική ασέβειαν και ήλθεν στην πόλιν Νίσιβον. Εκεί ήλθεν σε μοναστήρι, εβαπτίσθη και έγινε μοναχός. Πήγε σε ένα σπήλαιον, όπου γιάτρευεν ασθενείας και εδίδασκε την πίστιν του Χριστού. Τούτο έμαθε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης διέταξε και τον εφόνευσαν μαζί με τους μαθητές του δια λιθοβολισμού.

2) Ο άγιος Αστερίας εφονεύθη δια ξίφους..

3) Ο άγιος Ώρ, εμόνασε πολλά χρόνια και έχτισε μοναστήρι.

4) Η αγία Ποτάμια η θαυματουργός ετελείωσεν δια ξίφους.

5) Οι άγιοι Μύριοι οι ασκηταί.

6) Ο άγιος Νάρκισσος πατριάρχης Ιεροσολύμων.

7) Ο άγιος Υπερέχιος ετελείωσεν ειρηνικά.

8) Οι άγιοι Σώζων ο εκ Νικομήδειας, Θεοδόσιος ο εξ Αθηνών και Νικάνωρ ο Θεσσαλονικεύς.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 κατόπιν μακράς πολιορκίας παρεδόθη στους Τριφυλίου οπλαρχηγούς το Νεόκαστον. Αρχηγοί των Τριφυλίων ήσαν οι Ν. Πονηρόπουλος, Παπατσώρης, Γρηγοριάδης και ο επίσκοπος Μεθώνης Γρηγόριος.

Το 1822 έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στα χωριά Κιάτον και Βασιλικόν Κορινθίας. Στην μάχην ενίκησαν οι Έλληνες υπό τον I. Κολοκοτρώνην.

Το 1919 στο μέτωπο στην Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις υφίστανται επίθεσιν των τουρκικών δυνά­μεων στο Ντεμιρτζή Μ. Ασίας. Επίθεσις των ελληνικών δυνάμεων επί του Μπαχτσετζίκ, Νταζενίκ, ουδέν απέδωκε.

Το 1921 η ελληνική στρατιά Μικράς Ασίας προελαύνουσα στο μέτωπον του Σαγγάριου μάχεται εναντίον των Τούρκων παρά το Κέρπογλου και εκδιώκει αυτούς από τις κατεχόμενες θέσεις των.

Το 1949 ο Εθνικός στρατός μάχεται εναντίον των κομμουνιστικών δυνά­μεων επι του υψώματος Τσάρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: