29 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Στα κηρύγματα του κατηγορεί ό,τι κακόν έβλεπε. Δεν ελάμβανε υπ' όψιν αν ο αμαρτωλός ήτο μικρός ή μεγάλος. Εβασίλευεν τότε στην Γαλιλαίαν ο Ηρώδης Αντύπας, γιος του μεγάλου βασιλέως Ηρώδου των Ιεροσολύμων.

Ο Ηρώδης είχε λάβει γυναίκα, την γυναίκα του α­δελφού του Φιλίππου την Ηρωδιάδα και έζη με αυτήν παρανόμως. Η Ηρωδιάς είχε και μίαν κόρην την Σαλώμην. Δια τόν παράνομον αυτόν γάμον ο Ιωάννης κατηγορούσε τον Ηρώδη και την Ηρωδιάδα, η οποία πλήρης οργής παρεκίνει τον Ηρώδην να φονεύσει τον Ιωάννην.

Αλλ' ο Ηρώδης δεν ετόλμα να πράξη τέτοιο έγκλημα. Όμως σ' ένα συμπόσιον, ο Ηρώδης ενθουσιασμένος από τον χορόν της Σαλώμής, υπεσχέθη με όρκο στην Σαλώμην να κάμη ό,τι θα ζήτηση. Αυτή εζήτησε την κεφαλήν του Ιωάννου. Έτσι απεκεφαλίσθη ο Ιωάννης ο Πρόδρομος.

2) Η αγία Θεοδώρα.

3) Ο άγιος Αρκάδιος επίσκοπος Αρσινόης Κύπρου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 περί το μοναστήριον του Αυλοποτάμου Κρήτης μάχονται Έλληνες και Τούρκοι και ουδείς ενίκησε.

Το 1824 στον κόλπον του Γέροντα ο ελληνικός στόλος υπό τους Μιαούλη, Κολανδρούτσο, Πιπίνο, Ματρώζο, Τσαμαδό, Παπατσώνη, Σαχτούρη, Κριεζή και Θεοχάρη, εναυμάχησε τον ενωμένον τουρκοαιγυπτιακόν στόλον. Έκαυσε την τουρκικήν ναυαρχίδα, κατεβύθισεν πλοία και έτρεψε σε φυγή τα υπόλοιπα πλοία.

Το 1826 έξω απο τη Μυτιλήνη ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εδραιώνει τις θέσεις.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας αποκρούουν τους ε­πιτιθέμενους Τούρκους στον τομέα του Σαγγαρίου.

Το 1922 οι ελληνικές δυνάμεις υποχωρούν στην Χερσόνησον της Ερυ­θραίας μαχόμενες εναντίον των Τούρκων.

Το 1949 νίκη του ελληνικού στρατού εναντίον των κομμουνιστών οι οποίοι είχον οχυρωθεί στο όρος Γράμμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: