17 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Μύρων. Έζησε περί το έτος 250. Ο ειδωλολάτρης άρχων κατά την ημέραν των Χριστουγέννων πήγε στην εκκλησίαν με σκοπόν να συλλαβή και τιμωρήση πολλούς χριστιανούς. Τότε ο Μύρων επετίμησε τον άρχονται και ένεκα τούτου τον εκρέμασαν και τον εβασάνισαν. Στη συνέχεια τον έρριψαν στα άγρια θηρία, αλλά εκείνα τον διεφύλαξαν σώον και αβλαβή. Αυτά αφού είδε ο ειδωλολάτρης άρχων από την ντροπή του αυτοκτόνησε. Κατόπιν ο άγιος μεταφέρθη στην Κίζικον και εθανατώθη από τον ανθύπατον.

2) Οι άγιοι Θύρσιο, Λεύκιος και Κορονάτος.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Στράτων, Φίλιππος, Ευτυχιανός και Κυπριανός. Ετε-λείωσαν την ζωήν των επί της φωτιάς.

4) Οι άγιοι αυτάδελφοι Παύλος και Ιουλιανή. Ετελείωσαν τον βίον των στη φωτιά.

5) Ο άγιος νεομάρτυρας Δημήτριος. Καταγόταν από τη Σαμαρίνα Ηπείρου και δια την πίστιν του εις τον Χριστόν εβασανίσθη σκληρά από τον αιμοβόρον Αλή πασά. Εκτίσθη ενός τοίχου και είχε ελευθέραν μόνον την κεφαλήν του, έως ότου εξέπνευσε.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1828 στο Πεταλίδιον της Πυλίας έφθασε ο Γάλλος στρατηγός Μαιζών μετά 14.000 γαλλικού στρατού.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις Τούρκων άτακτων και τα­κτικών.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός συνεχίζειτην προσπάθεια του δια κατάληψιν Ουσάκ.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας μάχονται σκληρά ε­ναντίον των Τούρκων στον τομέα τους Σαγγαρίου και εκδιώκουν αυτούς από τις θέσεις Τιρναξίς. (Μάχη Καλέ Γκροτό).

Το 1922 οι υποχωρούσες ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας μάχονται μάχην υποχωρήσεως στον τομέα του Τομπλού Μπουρνάρ και εις Αλή Βεράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: