15 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η κοίμησις της υπεραγίας Θεοτόκου. Η Θεοτόκος μετά την οταύρωσιν του υιού της Δεσπότου Χριστού έμενεν στο χωρίον Γεσθημανή στην οικίαν του Ιωάννου, πλησίον της αδελφής του Σαλώμης. Όταν ο Χριστός ηθέλησε να πάρη την μητέρα του στους ουρανούς έστειλε άγγελον και την ειδοποίησε. Τότε η Παναγία χαρούμενη έτρεξε στο όρος των ελαίων και προσηυχήθη.

Έπειτα ε­πέστρεψε στην οικίαν της και ετοίμασε τα της ταφής της. Αφού ητοιμάσθη, η-κούσθη δυνατή βοή και τα νέφη έφεραν τους Αποστόλους από τα πέρατα του κόσμου στην οικίαν της Θεοτόκου. Οι Απόστολοι, όταν έμαθαν τον σκοπόν της αφίξεως των ελυπήθησαν. Αλλ' η Θεοτόκος τους είπε: «Μή στενοχωρείσθε, μόνον θέλω να κηδεύσυτε το σώμα μου, όπως εγώ θα το ετοιμάσω». Τους απε-χαιρέτησε, έπεσεν στην κλίνην και προσευχομένη, παρέδωκε το πνεύμα. Τότε εφανερώθη στους μαθητές ο Χριστός κρατών την ψυχήν της μητρός του, ως βρέφος. Οι Απόστολοι έλαβον το σώμα της Θεοτόκου και ψάλλοντες το ενετα-φίασαν. Την τρίτην ημέραν οι Απόστολοι ήνοιξαν τον τάφον και τον εύρον κε­νόν. Η Παναγία είχεν αναβή στους ουρανούς.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1826 οι Τούρκοι οι οποίοι επολιόρκουν την Ακρόπολιν προσεπάθησαν δια τολμηρός εφόδου να καταλάβουν το ναόν του Αγίου, αλλ' απέτυχον και είχον τρομερός απώλειας.

Το 1828 στο χωρίον Άγιος Ιωάννης Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.

Το 1909 γίνεται η επαναστασις των υπαξιωματικών στο Γουδί.

Το 1919 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 συνεχίζει τις επιχειρήσεις προς Προύσαν-Φιλαδέλφεια-Ουσάκ ο ελληνικός στρατός.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις στον τομέα του Σαγγαρίου, μάχονται λυσσω-δώς εναντίον των Τούρκων οι οποίοι κατέχουν τα υψώματα της Σαρπάντζας (οδοντωτού λόφου). Παρά την άμυναν των Τούρκων οι Έλληνες προχωρούν.

Το 1922 το τουρκικόν ιππικόν συνάπτει μάχες με τις συμπτυσσόμενες ελλη­νικές δυνάμεις και συνεχίζεται η επίθεση των Τούρκων σ' ολόκληρο το μέ­τωπο.

Το 1940 στον λιμένα της Τήνου τορπιλίζεται υπό ιταλικού υποβρυχίου το ελληνικό εύδρομον Έλλη.

Το 1949 οι Εθνικές δυνάμεις γίνονται κατόπιν πενθημέρου σκληρού αγώ­νος κυρίαρχοι του όρους Βίτσι το οποίον είχον οχυρώσει οι κομμουνιστικές δυ­νάμεις (Νίκη Βιτσίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: