12 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Φώτιος και Ανίκητος. Ο Φώτιος ήταν ανεψιός του Ανίκητου. Ο Ανίκητος όταν ο ασεβής ειδωλολάτρης αυτοκράτωρ της Νικομήδειας κατεδίωκε τους χριστιανούς δεν εφοβήθη τις απειλές του τυράννου αλλά με παρρησία
ομολόγησε τον Χριστόν και καυτηρίασε την πίστιν των ειδώλων. Δια τούτο εβασανίσθη και ερρίφθη στον λέοντα αλλ' ο λέων ημέρωσε και δεν κατεσπάραξε τον άγιον. Κατόπιν τούτου δέθηκε με τον ανεψιόν του Φώτιν με αλυσσίδες. Kαι ερρίφθησαν και οι δύο στη φυλακήν επί τρία χρόνια. Κατόπιν τους έρριψαν σε καμίνι και παρέδωσαν την ψυχή των εις τον Κύριον.

2) Οι άγιοι Πάμφιλος και Καπίτων. Ετελείωσαν τον βίον των δια ξίφους.

3) Ο άγιος Παλαμών. Εξεδήμησεν ειρηνικά.

4) Οι άγιοι δώδεκα μάρτυρες. Ετελείωσαν τον βίον των δια ξίφους.

5) Ο άγιος Κάστωρ. Εξεδήμησε ειρηνικά.

6) Οι άγιοι Σέργιος και Στέφανος. Εξεδήμεσε ειρηνικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στα Στούρα Καρύστου οι Τούρκοι νι­κούν τους Έλληνες.

Το 1822 στο χωρίον Βασιλικόν Κορινθίας έγινε σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλή­νων και Τούρκων. Στην μάχην εφονεύθησαν εκ των Ελλήνων οι οπλαρχηγοί Αν. Πετμεζάς, ο υιός του Σωτήριος, Γενατάς, Μηστριώτης και ο Παπακαλομοίρης·

Το 1919 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράση περιπόλων μεταξύ Ελλή­νων και Τούρκων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει τις περιοχές προς Ουσάκ.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις στον τομέα του Σαγγάριου μάχονται σκληρά εναντίον των σθεναρών αμυνομένων Τούρκων. Παρά τα συρματοπλέγματα και τις οχυρές θέσεις των Τούρκων, οι Έλληνες εκδιώκουν αυτούς και καταλαμβά­νουν τις θέσεις των. Μάχη του Ταμπούρ Ογλού και Τουρμπέ Τεπέ.

Το 1922 τελειώνει η μεγάλη νύχτα. Ο ελληνικός στρατός με ηγέτες Γ" σώμα υποστρ. Σουμίλας Πέτρος, Χη Μεραρχία Κλαδάς Νικόλαος, III μεραρχία Καϊ-μπαλής Μιλτιάδης, VII μεραρχία Κουρονσοπουλος Βασίλειος, μεραρχία ιππι­κού Καλλίνικης Ανδρέας υποστράτηγος, II μεραρχίας Γονατάς Στυλιανός συν/ χης, Α' σώμα στρατού Τρικούπης Νικόλαος υποστράτηγος, V μεραρχία Ρόκας Νικόλαος, XII μεραρχία Καλιδόπουλος Περικλής συν/χης, 1η μεραρχία Ζωνα­ράς Δημήτριος υποστράτηγος, 1η μεραρχία Φράγκος Αθανάσιος υποστράτηγος III μεραρχία Γκορτζάς Γεωργίου συν/χης Χ μεραρχία Παπανικολάου Δημή­τριος ανεξάρτητη μεραρχία Θεοτόκη Δημήτριου Β' σώμα Διγενής Κίμων υπ/ γος 7η μεραρχία Γαρό και Παναγιώτης Δημαράς Δημητρίου υπσ/γος αναμένει τη μεγάλη τουρκική επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: