10 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

Οι άγιοι Λαυρέντιος, Ξυστός πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος. Έζησαν επί βασιλέως Δεκίου. Ο άγιος Ξυστός καταγόταν από Αθήνας, όπου εδιδάχθη την φιλολογίαν. Κατόπιν πήγε και εχειροτονήθη επίσκοπος στη Ρώμη. Εκεί προετοιμάζετο διωγμός των χριστιανών και ο άγιος Ξυστός διέταξε τον αρχιδιάκονον άγιον Λαυρέντιον να συγκέντρωση τα σκεύη της εκκλησίας και να τα διαμοίραση στους πτωχούς. Ο αυτοκράτωρ όταν επανήλθεν εκ της Περσίας διέταξε και ωδήγησαν τον άγιον έμπροσθεν του και τον διέταξε να αρνηθή τον Χριστόν. Ο άγιος Ξύστος αρνήθηκε να πράξη τούρο και απεκεφαλίσθη.

Κατόπιν έφεραν ενώπιον του βασιλέως τον αρχιδιάκονον Λαυρέντιον εζητήθηκε να φέρει τα ιερά σκεύη και τα χρήματα της εκκλησίας. Ο άγιος έφερε όλους τους πτωχούς, στους οποίους είχε διαμοίραση τα χρήματα. Ο βασιλεύς διέταξε και εμαστίγωσαν τον άγιον και τον εφυλάκισαν. Στη φυλακή γιάτρευε τους ασθενείς και επέτυχε και ο επιστάτης της φυλακής να πιστεύση εις τον Χριστόν και να βαπτισθή. Μετά πάλιν εβασανίσθη και ερρίφθηκε στη φωτιά. Το λείψανόν του το παρέλαβεν ο Ιππόλυτος και το ενεταφίασε. Τούτο το έμαθε ο ασεβής βασιλεύς και εθανάτωσε δια βασανιστηρίων τον Ιππόλυτον.

2) Ο άγιος Ήρων ο φιλόσοφος. Εξεδήμησε ειρηνικά.

3) Οι άγιοι εξ μάρτυρες από Βιζύη. Συνέτριψαν τα οστά των και τις σάρκες
των για την πίστιν τους εις τον Χριστόν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στον Μίτικα τριπόλεως έγινε μάχη μετα­ξύ Ελλήνων υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη και των Τούρκων. Στην μάχην ενίκησαν οι Έλληνες.

Το 1822 οι Έλληνες υπό τον Βαρνακιώτην επιτίθενται και νικούν τους Τούρκους στο χωρίον Αετόν Ξηρομέρου.

Το 1823 το Μεσολόγγιον θρηνεί τον Μάρκον Μπότσαρην. Εις τις Αμουργέ-λες Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1919 στο Μικρασιατικό μέτωπο σημειώνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός προελαύνει μαχόμενος δια την κατάληψη του Ουσάκ.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας κατόπιν σφο­δρός μάχης εναντίον των Τούρκων καταλαμβάνουν τα υψώματα Κιρέζ-Ογλού και αρχίζει η μάχη προς Ποζατλί.

Το 1922 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση αποσπασμάτων και περιπόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: