40 εκατομμύρια ξεριζωμένοι σε όλο τον κόσμο
Τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνουν την ανάγκη τα κράτη, να συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, για την προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.
«Πατρίδα» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων σε αναγνώριση των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν πάνω από 40 εκατομμύρια ξεριζωμένοι ανά τον κόσμο. Περίπου 10 εκατομμύρια από αυτούς είναι πρόσφυγες που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υπουργών, Υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Αντόνιο Μιλοσόσκι και ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Μεβλούτ Τσαβούζογλου, σε κοινή τους δήλωση, καλούν όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργασθούν στενά με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και να αντιμετωπίσουν με ευαισθησία και ανθρωπισμό, τα προβλήματα όλων εκείνων, που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους.
Υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργήθηκε για να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στο εσωτερικό της Ευρώπης, οι δύο αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, περισσότερο από ποτέ, σήμερα, υπάρχει η ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και των εκτοπισμένων.
Κάθε περίπτωση, πρόσφυγα ή εκτοπισμένου, αποτελεί κι’ ένα προσωπικό δράμα και έχει ιδιαίτερη σημασία να αναλογισθούμε ότι, οι μισοί από τους παγκόσμια εκτοπισμένους και πρόσφυγες είναι παιδιά, καταλήγουν στο μήνυμα τους, οι κύριοι Μιλοσόσκι και Τσαβούζογλου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, για πρώτη φορά, από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 4 Δεκεμβρίου 2000, και σηματοδότησε την ενίσχυση της προσπάθειας, για την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.
Ωστόσο, σημειώνεται, η συνέχιση των συγκρούσεων και η κλιμάκωση τους σε πολλές χώρες, καθιστούν δύσκολη την εξεύρεση νέων κατοικιών, για πρόσφυγες και εκτοπισμένους ενώ, πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι (τα 10 εκατομμύρια των οποίων είναι παιδιά), αντιμετωπίζουν αξεπέραστες δυσκολίες, για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.
Σε αυτό το έτος, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σχεδιάστηκε, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, μία σειρά από εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να τονιστεί το δράμα που βιώνουν, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και εκτοπισμένοι, και να δοθεί, όπου χρειάζεται η απαιτούμενη βοήθεια.
Τονίζεται δε ιδιαίτερα, η συνεισφορά της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που, στα 54 χρόνια της ύπαρξης της, έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου