05 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αθανάσιος από το Αθω. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα από γο­νείς ευγενείς και πλούσιους. Ο πατέρας του πέθανε πριν γεννηθεί ο Αθανά­σιος. Η μητέρα του τον εβάπτισε και τον ωνόμασε Αβράμιον. Αλλ' απέθανε και αυτή και τον ανέθρεψε μέχρι της ηλικίας των επτά χρονών μία μοναχή. Κατόπιν πήγε στην Κων/πολιν και εκεί με βοήθεια μοναχού εξεπαιδεύθη στην φιλοσοφίαν κα τις θείες Γραφές. Έπειτα έγινε μοναχός σε μοναστήρι και ωνομάσθη Αθανάσιος. Μετά τον θάνατον του ηγούμενου παρέλαβε τα δύο βι­βλία τα οποία έγραψε, ήτοι το Τετραευάγγελον και Πραξαπόστολον και ήλθεν στο Αγιον Όρος στην μονήν Ζυγού Αθωνος, όπου έγινε ηγούμενος. Εκεί συνηθροίζοντο πολλοί ασθενείς και εθεραπεύοντο. Εξεδήμησε προς Κύριον.

2) Ο άγιος Λαμπάδος. Ήταν ασκητής από μικρή ηλικία και θαυματουρ­γούσε.

3) Ο άγιος Κυπριανός. Καταγόταν από χωριό της επαρχίας Λιτζάς και Α­γράφων. Φλεγόμενος από αγάπην προς τον Χριστόν πήγε εις Κων/πολιν, (ομο­λόγησε με παρρησίαν τον Χριστόν και απεκεφαλίσθη το έτος 1679.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο τουρκικός στόλος απεβίβασε 300 Τούρκους στην θέση Αγία Παρασκευή Σάμου. Τους αποβιβασθέντες εφόνευ-σαν μέχρι ενός οι Έλληνες επαναστάτες της Σάμου οι οποίοι εδιοικούντο υπό των Χαντζή Γεώργη και Γεωργιάδη. Εις τα Καμπά της Κρήτης έγινε μάχη με­ταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Κρήτες. Εις την θέσιν Τρυπητήν, οι Κρήτες κατανικούν σε μάχη τους Τούρκους.

Το 1822 ο Δράμαλης κυριεύει την Κόρινθον και κατακαίει τα πάντα στην κάθοδόν του.

Το 1824 στην πεδιάδα Μαραθώνος της Αττικής έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά την οποίαν ουδείς ανεδίχθη νικητής.

Το 1913 στο βουλγαρικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σκληρών αγώνων καταλαμβάνουν το ύψωμα Παπά-Τσάιρ. Η στρατία Δαμιανού κατέλα­βε το Ρουσίνοβο.

Το 1919 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καθαρίζει την περιοχή του.

Το 1921 συνεχίζεται στο μέτωπο της Μ. Ασίας η επίθεσις των Ελλήνων ενα­ντίον των Τούρκων προς την κατεύθυνση Δορυλαίου. Μάχη Ουτσ Σεράι και γενική καταδίωξη του εχθρού προς Εσκή-Σεχήρ από το 3ο σώμα στρατού.

Το 1922 στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων μεταξύ των εμπολέμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: