30 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι απόστολοι Σίλας, Σιλουανός, Επαινετός, Κρήσκης και Ανδρόνι­κος. Οι Σίλας, Σιλουανός, Επαινετός, Κρήσκης και Ανδρόνικος, ήσαν εκ των 70 αποστόλων. Και ο μεν Σίλας συνεμόχθησε μετά του αποστόλου Παύλου, ο οποίος δια το κήρυγμα του Ευαγγελίου ειργάσθη περισσότερον από τους άλ­λους αποστόλους. Κατόπιν έγινε επίσκοπος Κορίνθου. Αφού δε εκοπίασε πολύ και εστήριξεν όλους στην πίστιν του Χριστού, επήλθε προς Κύριον.

Ο άγιος Σιλουανός έγινεν επίσκοπος Θεσσαλονίκης και υπέφερε πολλούς κινδύνους δια τον χριστιανισμόν, επειδή οι Θεσσαλονικείς ήσαν επιτήδιοι εις τας διαστροφάς και τα σοφίσματα των λόγων. Αφού ηγωνίσθη, απήλθε προς Κύριον. Ο άγιος Επαινετός έγινεν επίσκοπος Καρθαγένης. Εκεί υπέστη πολλούς πειρα­σμούς και θλίψεις υπό των εκεί ειδωλολατρών και πολλούς μετέβαλεν από ει­δωλολάτρες σε χριστιανούς και έτσι απήλθε προς Κύριον. Ο άγιος Κρήσκης έγινεν επίσκοπος Χαλκηδόνος και πολλούς ειδωλολάτρες μετέβαλαεν εις Χρι­στιανούς. Εκεί εξεδήμησε προς Κύριον.

2) Η αγία Ιουλίττα καταγόταν από την Καισάρειαν και ήταν πλούσια χρι­στιανή. Κατηγορηθείσα εις τον άρχοντα ότι είνα χριστιανή, ερρίφθη από αυτόν σε αναμμένο καμίνι και εξεδήμησε εις Κύριον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρ­κων εις τας θέσεις Μαύρη πούλια και Κόρμπου του Ασπροκάμπου. ην μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι.

Το 1824 έξω της Ικαρίας ο ελληνικός στόλος, υπό τον Σαχτούρη, εναυμάχησε τον τουρκικόν στόλον και του εβύθισε πλοία.

Το 1825 ο ελληνικός στόλος, έξω από την Αλεξάνδρεια, έκαυσε τουρκικόν πλοίον.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους. Το 1920 ο ελληνικός στρατός εδραιώνει τις θέσεις του. Το 1921 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας είναι έτοιμη δια την εξόρμησιν της μάχης του Σαγγαρίου. Έχει καταλάβει τις θέσεις προελάσεως.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία γίνονται μάχες αποσπασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: