29 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Καλλίνικος. Καταγόταν από την εύφορον χώραν των Κιλίκων και από νεαρή ηλικία ήταν ευσεβής και πιστός εις τον Χριστόν. Είχε μεγάλην μόρφωσιν και για τούτο επορεύθη εις πολλάς πόλεις και εκήρυττε το ιερόν Ευ-αγγέλιον και δια της διδασκαλίας του έκαμε πολλούς χριστιανούς. Εις την Αγκυραν της Γαλατίας, όπου εδίδασκε, εσυκοφαντήθη εις τον ηγεμόνα. Ο ηγε­μόνας τότε τον συνέλαβε και τον διέταξεν αρνηθή τον Χριστόν. Επειδή ο Καλ­λίνικος έμεινε πιστός, τον εβασάνισαν και εξηδήμησεν προς Κύριον.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Μάμας, Βασιλίσκος, Βενιαμίν, Βήριος και πατέρας και μητέρα μετά των δύο παιδιών ατυών. Εκ τούτων ο μάρτυς Μάμας ερρίφθη στην θάλασσαν και επνίγη, ο μάρτυς Βασιλίσκος ο γέρων εφονεύθη δια ξίφους και οι παέρας και μητέρα και τα παιδιά των εκάησαν στη φωτιά.

3) Ο άγιος Κωνσταντίνος, πατιάρχης Κων/πόλεως και ο ευσεβής βασιλεύς Θεοδόσιος ο Μικρός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στο χωρίον Αχούρια και Πιαλί της Τρι­πόλεως, συνήφθη μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Θ. Κολοκοτρώνην και Τούρκων. Εις την μάχην δεν ανεδείχθη νικητής.

Το 1822 οι Τούρκοι εγκατέλειψαν την Μάλαξαν Κρήτης.

Το 1825 ο ελληνικός στόλος έξω της Αλεξανδρείας προσεπάθησε να καύση τον τουρκικόν στόλον αλλά δεν επέτυχε τούτο.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχή που έχει καταλάβει.

Το 1921 η ελληνική στρατία Μ. Ασίας συνάπτει μάχες αναγνωρίσεως. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών απο­σπασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: