27 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μεγαλομάρτυρας Παντελεήμων και ο ιαθείς από αυτόν τυφλός. Καταγόταν από τη Νικομήδειαν της Βιθυνίας, είχε πατέρα ειδωλολάτρην με μεγάλον αξίωμα και πλούσιον τον Ευστόργιον και μητέρα την Εύβολην (χριστιανήν). Όταν ήταν μικρός η μητέρα του πέθανε. Ο πατέρας του είχε σκοπό να τον μόρφωση δια να λάβη θέσιν πλησίον του αυτοκράτορος. Δια τούτο τον έστειλε εις εθνικούς διδασκάλους και έμαθε γράμματα και σπούδασε ιατρός. Αλλά ο Παντελεήμων σε μεγάλην ηλικίαν εγνωρίσθη με τον ιερέα Ερμόλαον, ο οποίος τον εμύησε στην χριστικήν θρησκείαν, την οποίαν εγνώριζε και από την μητέρα του και εβαπτίσθη. Μετά τον θάνατον του πατέρα του εμοίρασε την περιουσία του στους πτωχούς κα με την ιατρικήν επιστήμην επροστάτευε τους δυστυχείς και ασθενείς και τους εδίδασκε τον χριστιανισμόν και εθαυματούργει. Συλληφθείς από τον αυτοκράτορα εβασανίσθη και τέλος απεκεφαλίσθη.

2) Οι άγιοι εκατόν πεντήκοντα τρεις μάρτυρες. Κατάγονταν από τη Θράκη. Εύρον τον θάνατον ριφθέντες στην θάλασσαν.

3) Η αγία Ανθούσα η ομολογήτρια.

4) Ο άγιος Μανουήλ.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 οι Έλληνες του αγώνος των Δερβενα­κίων ανασυντάσσουν τις δυνάμεις των, καταμετρούν αιχμαλώτους και λάφυρα και λαμβάνουν νέες θέσεις.

Το Το 1825 οι Τούρκοι πολιορκηταί του Μεσολογγίου προσεπάθησαν δι' εφόδου να καταλάβουν την πόλιν, αλλ' απέτυχαν. Οι Τούρκοι εις τα Βέρ-βαινα Κυνουρία' επιτίθενται εναντίον τω Ελλήνων και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κούλα και γύρω περιοχές.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός της στρατιάς Μ. Ασίας συνάπτει μάχες ανα­γνωρίσεως εναντίον των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις αναγνωρίσεως εκ μέρους των Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: