26 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Παρασκευή. Καταγόταν από ένα χωριό προάστιον της Ρώμης. Οι γονείς της, ο Αγάθων και η Πολιτεία, ήσαν θεοσεβείς και Χριστιανοί. Ήσαν όμως άκληροι και παρεκάλουν τον Θεόν να τους δώση τέκνον. Ο Θεός άκουσ την παράκλησίν των και τους έδωκεν εν τέκνον θήλυ, το οποίον ωνόμασαν Παρασκευήν, διότι έτυχε να γεννηθή την ημέραν Παρασκευήν. Η Παρασκευή έ­μαθε γράμματα και όσον εμεγάλωσε καταγινόταν στη μελέτην της Αγίας Γρα­φής. Όταν απέθανον οι γονείς της, εμοίρασε την περιουσίαν της εις τους πτω­χούς, έγινε μοναχή και άρχισε να κηρύττη και να προσελκύει πολλούς εις τον χριστιανισμόν.

Τότε οι Εβραίοι την κατηγόρησαν εις τον βασιλέα Αντωνίνον, ο οποίος την εθαύμασε δια την ευφυίαν της και το κάλλος της και της είπε να αρνηθή τον Χριστόν. Η Παρασκευή απήντησεν, ότι δεν έιναι δυνατόν να κάμη αυτό. Τότε ο Αντωνίνος την εβασάνισε και την έρριψε μέσα σε καυτό έλαιο, αλλα η αγία αντί να καή εδροσίζετο. Ο Αντωνίνος ιδών αυτό, επίστευσεν εις τον Χριστόν και αυτός και η ακολουθία του. Η αγία εκήρυξε και σε άλλες πό­λεις και εθανατώθη με αποκεφαλισμόν.

2) Ο Ερμόλαος και Ερμοκράτης. Ήσαν ιερείς της εκκλησίας Νικομήδειας και επειδή ωμολόγησαν τον Χριστόν απεκεφαλίσθησαν.

3) Οι αγίες Ωραιοζήλη, Ιερουσαλήμ και Αππίων, Ιγνάτιος, 'Αρμιππος, Γερόντιος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 οι Έλληνες στρατηγούμενοι υπό του Θ. Κολοκοτρώνη, επιπίπτουν επί της στρατιάς του Δράμαλη εις τα στενά των Δερ­βενακίων και του επιφέρουν τρομεράν καταστροφήν.

Το 1877 ο τουρκικός στόλος έρριψε 1700 κανονιές εναντίον της Καρδαμί-λης και των Κιτρίων. Ειε το χωρίον Φρούτσαλα Καλαμών, οι Έλληνες υπό τον Νικηταράν, συνήψαν μάχην με τους Τούρκους, την μάχην ουδείς εκέρδισε.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις από τους Τούρκους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός επιχειρεί την κατάληψη της Σιμάβ. Το 1921 στο μέτωπον της Μ. Ασίας οι Ελληνικές δυνάμεις συνάπτουν μι-κροσυμπλοκές με τους Τούρκους.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: