20 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

Ο άγιος ένδοξος προφήτης Ηλίας. Ήταν γιος Σωβάκ καταγόμενος εκ Θέσβης, πόλεως της Γαλαάδ πέραν του Ιορδανού εκ της φυλής του Ααρών. Όταν εγεννήθη ο Ηλίας ο παρέρας του είδε μιαν οπτασίαν, ότι άνδρες λευκο­φόροι τον ωνόμαζον Ηλίαν δηλ. θεόν. Φοβηθείς μετέβη και εφανέρωσε την οπτασίαν εις τους ιερείς των Ιεροσολύμων, οι οποίοι του επεκάλυψαν, ότι η κατοίκησις του τέκνου του θα είναι φως, ο λόγος του απόφασις, η ζωή του κα­τά Κύριον και ο ζήλος του θα φανή ευάρεστος εις τον Θεόν, θέλει δε κρίνει τον Ισραήλ δια πυρός και μαχαίρας. Ο άγιος έζησε περί το 900 π.Χ., προφήτευσε 25 χρόνια, εθαυματούργει και τέλος ανελήφθη εις τους ουρανούς.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 πρά την Αμπελον Ασκύφου Κρήτης οι Έλληνες μάχονται σκληρά εναντίον των Τούρκων και κατορθώνουν και συλ­λαμβάνουν αιχμάλωτον τον αρχηγόν του τουρκικού σώματος τον οποίον φο­νεύουν. Οι Τούρκοι εισέρχονται στην πόλη των Αθηνών διαλύοντες την πολι-κορκίαν της Ακροπόλεως. Εις το Μεσολόγγι αφίχθη ο Αλέξ. Μαυροκορδάτος.

Το 1822 στην Μάλαξαν Κρήτης οι Έλληνες υπέστησαν επίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων. Εις την μάχην την οποίαν εκέρδισαν οι Τούρκοι εφονεύθη ο ο­πλαρχηγός Πρωτοπαπαδάκης. Ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος καταπλέει στο Μεσολόγγι.

Το 1824 οι Έλληνες έξω των Αθηνών στη μάχη έτρεψαν τους Τούρκους σε φυγή.

Το 1826 στο χωριό Αχμέτ Αγά της Τεγέας έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Εις την μάχην ενίκησαν οι Έλληνες.

Το 1828 απεβίωσε εις Βιέννην ο Γενικός Αρχηγός της Φιλ. Εταιρείας Αλέξ. Υψηλάντης.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός δια της μεραρχίας Κυδωνιών καθαρίζει την περιοχή Ντεμερτζή.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις καταδιώκουν τις τουρκικές οι οποίες συμπτύσσονται στην περιοχήν Σαγγαρίου.

Το 1922 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες αναγνώρισης των θέσεων του εχθρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: