02 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η κατάθεσις της τιμίας εσθήτος της Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας στην εκκλησίαν των Βλαχερνών. Η βασιλίς των πόλεων Κων/πολις από της κτή­σεως της από τον μεγάλο Κωνσταντίνο ελάτρευε με περισσοτέραν ευλάβειαν από όλας τας άλλας πόλεις, το όνομα της Δεσποίνης και Υπεραγίας Θεοτόκου. Δια τούτο εκεί ευρίσκονταν οι περισσότεροι ναοί αφιερωμένοι εις Αυτήν. Αλ­λά τα πρωτεία από τις άλλες εκκλησίες της Κων/λεως κατέχει η εκκλησία των Βλαχερνών. Εκεί ευρίσκεται το σεβάσμιον, το θεοδόχον και άχραντον ιμάτιον, η τιμία εσθήτα της Θεοτόκου, την οποίαν εφόρεσεν και εζώσθη η Παναγία και ετύλιξε τον υιόν και Λόγον του Θεού, σα νήπιο. Τον πολύτιμον αυτόν θησαυρόν τον έφεραν από τα Ιεροσόλυμα εις τας Βλαχέρνας ο Γάλβιος και ο Κάνδιδος και τον ετοποθέτησαν εις κιβώτιον. Η τιμία εσθήτα πολλές φορές εθαυμα-τούργησε.

2) Ο άγιος Ιουβενάλιος. Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

3) Ο άγιος Κόιντος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι εξέρχονται από την Ακρόπο-λιν των Αθηνών επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων θανατώνουν αρκετούς.

Το 1825 οι Τούρκοι δι' εφόδου προσεπάθησαν να καταλάβουν το Μεσολόγ­γι αλλ' απέτυχαν.

Το 1913 στο Βουλγαρικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται σκληρά παρά το Νευροκόπι και εκδιώκουν τους Βουλγάρους εκ του υψώματος της Μπαμπούλας.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 το μέτωπο στη Μ. Ασία που έχει ο ελληνικός στρατός είναι από την Προποντίδα μέχρι τον Μαίανδρο ποταμό. Στο εντεταγμένο μέτωπο δέχεται μικροεπιθέσεις Τούρκων άτακτων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς της Μ. Ασίας μάχονται σκλη-ρώς εναντίον των Τούρκων. Προ της Κιουτάχειας και στον τομέα Αφιόν Καρα-χισάρ οι Τούρκοι ενήργησαν αντεπίθεση η οποία εξουδετερώθηκε (απώλειαι μάχης 22 νεκροί και 90 τραυματίες). Το Β' Σώμα μάχεται στο Τσαούς Τσιφλίκ και ύψαμα 1799.

Το 1922 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες προφυλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: