16 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυρας Αθηνογένης, επίσκοπος Πηδαχθόης και οι δέκα μαθηταί αυτού. Καταγόταν από την Σεβάστειαν της Καπαδοκίας. Δια την αρετήν και την ταπείνωσιν του έγινε επίσκοπος Πηδαχθόης. Εκεί συνελήφθη υπό του ηγεμόνος μετά των δέκα μαθητών του και υπέφεραν πολλά βασανιστήρια, τέλος δε απεκεφαλίσθησαν.

2) Ο άγιος Φαύστος. Έζησε επί βασιλέως Δεκίου. Συλληφθείς δια την προς Χριστόν πίστιν του, ωμολογήσε τον Χριστόν. Δια τούτο εκαρφώθη επί σταυ­ρού, όπου έμεινε πέντε ημέρες και παρέδωκε την ψυχή του εις χείρας του Θεού.

3) Ο άγιος Αντίοχος. Καταγόταν από την Σεβάστειαν Καπαδοκίας και ήταν γιατρός. Περιόδευσε την Γαλατίαν και Καπαδοκίαν και γιάτρευε τους ασθε­νείς. Δια τούτο συνελήφθη υπό του ειδωλολάτρη ηγεμόνα, υπεβλήθη σε βασανι­στήρια και τέλος απεκεφαλίσθη.

4) Οι άγιοι δεκαπέντε χιλιάδες οι εν Πισιδία. Εφονεύθησαν δια ξίφους.

5) Οι άγιες γυναίκες. Απεκεφαλίσθησαν.

6) Ο άγιος Αθηνογένης ο ποιητής του ύμνου «Φως ιλαρόν αγίας δόξης»

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 εις τον Ασκυφον της Κρήτης οι Έλλη­νες μάχονται εναντίον των Τούρκων και κατανικούν αυτούς. Στην μάχη εφο­νεύθη ο οπλαρχηγός Κωστόπουλος.

Το 1822 οι Έλληνες στο Αργός επαναλαμβάνουν την μάχην με τους Τούρ­κους της στρατιάς Δράμαλη. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.

Το 1825 οι Τούρκοι προβαίνουν σε σφοδρή έφοδο εναντίον των Ελλήνων υπερασπιστών του Μεσολογγίου και τρέπονται υπό αυτών σε φυγή.

Το 1826 στο Καρλόβασι Σάμου ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν. Την ναυμαχίαν ουδείς εκέρδισε.

Το 1913 στο βουλγαρικόν μέτωπον οι Βούλγαροι επιτίθενται σφοδρώς ενα­ντίον των ελληνικών δυνάμεων, παρά την Τζουμαγιάν. Οι Έλληνες απο­κρούουν τις επιθέσεις σθεναρώς.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες προφυλακών.

Το 1920 στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων και στη Θράκη καθαρίζε­ται το ελευθερωμένο μέρος.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας οι Έλληνες εκδιώκουν τους Τούρκους εκ των θέσεων των στην περιοχήν Αφιόν.

Το 1922 σς ολόκληρο το μέτωπο γίνεται δράση περιπόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: