05 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Δωρόθεος επίσκοπος Τύρου. Ένεκα του διωγμού των χριστια­νών έφυγε από την Τύρον και πήγε στη Δυσσόπολιν Θράκης. Αφού απέθανον οι βασιλείς αυτός επανήλθε στην Τύρον, όπου εποίμανε την αγίαν εκκλησίαν μέχρι των χρόνων Ιουλιανού του Παραβάτου το 361. Αλλά και ο Ιουλιανός κα-τεδίωκε τους χριστιανούς και αναγκάσθηκε να ξαναφύγει στη Δυσσόπολιν, ό­που συνελήφθη από τους άρχοντες του Ιουλιανού και υπέστη πολλές τιμωρίες στο γεροντικόν σώμα απέθανεν εις ηλικίαν 107 ετών. Συνέγραψε πολλά κοι­νωφελή συγγράμματα στην Ελληνικήν και Λατινικήν.

2) Οι άγιοι δέκα μάρτυρες Υπερέχιος, Άρειος, Μαρκιανός, Νέκανδρος, Α­πόλλων, Λεωνίδας, Γόργιος, Ξεληνέας, Ειρήνη και Πάμβων. Επειδή εφύλαττον την πίστιν του Χριστού και ωμολόγουν τον Χριστόν Θεόν αληθινόν, εδιώχθη-σαν, εβασανίσθησαν και εξεδήμησαν προς Κύριον.

3) Ο άγιος Χριστόφορος. Καταγόταν από τη Ρώμη.

4) Ο άγιος Κόνων. Καταγόταν από τη Ρώμη.

5) Ο άγιος νεομάρτυρας Μάρκος. Καταγόταν από τη Σμύρνη, ήταν πρώην αμαρτωλός και συναισθανθείς τις αμαρτίες του μετενόησε και εμαρτύρησεν δια την πίστιν του Κυρίου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στο χωρίον της Τριπόλεως Θάνα έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Βρεσθένην, Θεοδώρητον, Κυρ. Μαυ­ρομιχάλη και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.

Το 1823 στην Ακρόπολιν των Αθηνών εδολοφονήθη ο Οδυσσεύς Ανδρού­τσος.

Το 1919 οι Ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας συνεχίζουν τις μάχες εναντίον των Τούρκων στα υψώματα της Περγάμου και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός μάχεται με μάχες περιπόλων.

Το 1921 κατόπιν διαταγής του ελληνικού στρατηγείου η στρατιά στη Μ. Α­σία είναι έτοιμη για νέες προελάσεις.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους και αποσπά­σματα εναντίον του εχθρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: