24 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Το Γενέθλιον του Προδρόμου βαπτιστού Ιωάννου. Ο ένδοξος Προφήτης, Πρόδρομος και βαπτιστής του Κυρίου Ιωάννης, ήταν γιος του Ζαχαρίου του αρχιερέως και της Ελισάβετ της στείρας και γεννήθηκε δια θείας χάριτος. Ο Ζαχαρίας επειδή δεν επίστευσε ότι η σύζυγος του θα γέννηση γιον έμεινε σιω­πηλός (μουγγός) και ήρχισε να ομιλή μετά την γέννησιν του Ιωάννου. Ο Ιωάν­νης είναι εκείνος ο οποίος έδειξε τον δρόμο του Θεού και έγινε Πρόδρομος του Χριστού. Καυτηρίαζε τους παρανόμους και απίστους ακόμη και τους βασι­λείς. Δια τον έλεγχόν του αυτόν απεκεφαλίσθη.

2) Ο άγιος νεομάρτυς Παναγιώτης ο Καισαρεύς.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερον το 1821 έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστα­τών και Τούρκων έξω του χωρίου Λάλα Ηλείας. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.

Το 1826 εις τον Αλμυρόν Καλαμών οι Έλληνες υπό τον Κ. Μαυρομιχάλην κατόπιν σκληρής μάχης έτρεψαν τους Τούρκους του Ιμβραήμ σε φυγή. Εις τα Λιόσια Αττικής οι Έλληνες δίδουν μάχη αμφίρροπο με τους Τούρκους.

Το 1827 οι τουρκικοί δυνάμεις του Ιμβραήμ επετέθησαν εναντίον του Μ. Σπηλαίου και απεκρούσθησαν από των Ελλήνων πολεμιστών (καλογήρων). Υπεγράφη υπό των Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσσίας συνθήκη περί ανεξαρτησίας της Ελλάδος και παραδοχής του I. Καποδίστρια ως Κυβερνήτου αυτής.

Το 1913 η IV ελληνική μεραρχία, μάχεται εναντίον των Βουλγάρων επί της κορυφογραμμής του Μπέλες.

Το 1919 οι ελληνικές δυνάμεις στη Μικράν Ασίαν εκκαθαρίζουν δια μαχών την περιοχήν Περγάμου.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της Μ. Ασίας μάχονται σκληρώς προ της Προύσης και κατορθώνουν και εκδιώκουν τους Τούρκους από τις κατεχομένας θέσεις των.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων. Το 1922 Στη Μ. Ασία η ελληνική στρατιά δρα με περιπόλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: