16 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος και θαυματουργός Τύχων. Γεννήθηκε από γονείς ευγενείς, θεοσεβείς και φιλοχρίστους και αφιερώθη Είς χυν Θεόν. Έμαθε τα ιορά γράμμα­τα, μελέτησε τις Άγιες Γραφές. Έγινε Αναγνώστης, Διάκονος και Επίσκοπος Αμαθούντος-Κύπρου. Δια της διδασκαλίας του έκαμε πολλούς ειδωλολάτρες χριστιανούς και κατέστρεψε πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς. Αφού έκαμε πολλά θαύματα, εξεδήμησεν εις Κύριον.

2) Ο άγιος ιερομάρτυς Μάρκος ο επίσκοπος Απολλωνιάδος.

3) Οι άγιοι Πέντε μάρτυρες. Εμαρτύρησαν εις Νικομήδειαν.

4) Οι άγιοι Τεσσαράκοντα μάρτυρες οι Ρωμαίοι.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Βλαχόπουλον επιτίθεται εναντίον των Τούρκων δια να κυριεύσουν το Ζαπάντι Α­γρινίου το οποίον υπερήσπιζον οι Τούρκοι αλλ' αποτυγχάνουν.

Εις τον ποταμόν Σίταν της Μολδοβλαχίας ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης μά­χεται εναντίον των Τούρκων.

Το 1825 έξω του Μαλέα έγινε η ναυμαχία Ελλήνων και Τούρκων. Κατά την ναυμαχίαν εφονεύθη ο πλοίαρχος Ματρώζος και εκάη το πλοίον του ως και το πλοίον του Μπουντούρη.

Το 1913 οι βουλγαρικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των Ελληνικών δυ­νάμεων εφ' ολοκλήρου του Μετώπου Γευγελής (Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος).

Το 1919 οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σκληρός πιέσεως των υπό των Τούρκων, εκκενώνουν το Αϊδίνιον.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας κατόπιν σκληρής μάχης, καταλαμβάνουν Γκιουνέι-Κιόι και εκδιώκουν τους Τούρκους από την γραμμήν Μπαλού-Κεσέρ.

Το 1921 γίνονται στη Μ. Ασία σκληρές μάχες Ελλήνων και Τούρκων στη περιοχή Νικομήδειας.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με μάχες αποσπασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: