14 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ελισσαίος ο προφήτης. Ήταν γιος Σοφάτ από Αελμούθ εκ της φυλής του Πατριάρχου Ρουβίμ. Όταν ο Ελισσαίος έφθασεν εις ηλικίαν και ε-χρίσθη προφήτης υπό του Ηλιου, ο θεός πολλά θαυμάσια έκαμε δια μέσον αυ­τού. Ο Ελισσαίος επροφύτευσε περί της παρουσίας του Χριστού.

2) Ο άγιος Μεθόδιος Πατριάρχης Κων/λεως. Έζησε κατά τον 9ον αιώνα, όταν η Κων/πολις εταράσσετο από την αίρεσιν των εικονομάχων. Έγινε μονα­χός και ηγούμενος εις Μοναστήριον και κατόπιν μητροπολίτης Κυζίκου. Σα μη­τροπολίτης εστόλισε τον Πατριαρχικόν θρόνον με τις αρετάς του. Αγωνίσθηκε κατά των εικονομάχων και εξεδήμησε εις Κύριον ειρηνικά.

3) Ο άγιος μάρτυς Κύριλλος επίσκοπος Γορτύνης Κρήτης.

4) Η αγία Ιουλίττα. 5) Ο άγιος Νήφων ο Αθωνίτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 η Κρήτη εισέρχεται εις τον αγώνα δια την ελευθέρωσιν του Έθνους. Εις το χωρίον Λούλον των Χανίων έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Δασκαλάκη, Χάλη, Σήφακα, Παπανδρέου. Οι Έλλη­νες έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διέβη τα Αυ­στριακά σύνορα και παραδίδεται στις Αυστριακές Αρχές οι οποίες τον φυλακί­ζουν.

Το 1825 ο Ιμβραήμ καίει το Αργός και τα πλησίον χωρία. Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καταδιώκει Τούρκους άτακτους και τακτικούς.

Το 1920 συνεχίζεται η προέλασις των ελληνικών δυνάμεων προς Πάνορμον.

Το 1921 οι Τούρκοι κατόπιν σφοδρών μαχών κατορθώνουν και καταλαμβά­νουν την Νικομήδειαν της Μικράς Ασίας. Την πόλιν υπερήσπιζε η XI Ελλ. Με­ραρχία.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με μάχες περιπόλων και δράση πυροβολικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: