13 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Ακυλίνα. Καταγόταν από τη Βίβλο Παλαιστίνης. Σε ηλικία 5 χρό­νων εβαπτίσθη υπό του επισκόπου Ευθαλίον και σε ηλικία 10 χρόνων εδίδασκε τις ομίληκες κόρες να αφήσουν τα είδωλα και να γίνουν πιστέ προς Χριστόν. Δια τούτο την συνέλαβον οι ειδωλολάτραι και ωδηγήθη ενώπιον του ηγεμόνος αρνηθείσα δε να θυσιάση στα είδωλα υπεβλήθη εις πολλά μαρτυρικά βασανι­στήρια και απεκεφαλίσθη.

2) Ο άγιος Ιάκωβος. Ήταν χριστιανός πιστός, εμοίρασε όλην την περιου-σίαν του και αφωσιώθη στον Θεόν. Έγινε μοναχός σε κοινόβιον μοναστήριον και ακολύθως σε κελλίον μοναχικόν. Εθαυματούργησε πολλές φορές και εξε­δήμησε εις Κύριον ειρηνικά.

3) Η αγία Άννα και ο γιος της.

4) Ο άγιος Αντίπατρος. 5) Ο άγιος Ευλόγιος.

6) Οι άγιοι Μύριοι.

7) Ο άγιος μάρτυς Διόδωρος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 323 π.Χ. απεβίωσε στην Βαβυλώνα ο Μ. Αλέ­ξανδρος ο στρατηλάτης που μέχρι σήμερα έχουν υπόδειγμα στρατηγού όλοι οι στρατιώτες και οι ηγήτορες του κόσμου.

Ο μέγας Έλληνας από τη Μακεδονία με τις νίκες του διέδωσε τον πολιτι­σμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Γνήσιος Έλληνας όπως και ο δάσκαλος του Αρι­στοτέλης επέβαλλαν την ελληνική γλώσσα από τη Μακεδονία μέχρι τον Ινδό ποταμό και την Αλεξάνδρεια.

Το 1821 έξω του χωρίου Λάλα Ηλείας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επα­ναστατών υπό τους Δ. Πλαπούταν και Μεταξά και Τούρκων Λαλαίων. Την μά­χην ουδείς εκέρδισε.

Ο τουρκικός στρατός στην Μολδοβλαχίαν εισέρχεται στην πόλιν του Ιασίου και καταστρέφει αυτήν.

Το 1825 ο Ιμβραήμ πασάς επιτίθεται εναντίον των Ελλήνων στην Βέργαν και τρέπεται σε φυγή.

Εις τους Μήλους Ναυπλίου οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους του Ιμβραήμ.

Το 1919 στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 συνεχίζονται οι μάχες εις περιοχήν Αχμελί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1921 οι Τούρκοι επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελλήνων εις Νικο-μήδειαν, την οποίαν εγκαίρως έσωσε δι' επεμβάσεως η XI Μεραρχία. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: