11 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

1) Ο άγιος απόστολος Βαρθολομαίος. Ήταν ένας εκ των 12 Αποστόλων. Εκήρυξεν το Ευαγγέλιον στους Ινδούς, τους ονομαζόμενους Ευδαίμονας. Α­φού παρέδωκεν σε αυτούς το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, εσαυρώθη παρά των απίστων στην Ουρβανούπολιν. Το άγιον λείψανον ετέθη εντός μολύβδινου κι­βωτίου και ριφθέν στην θάλασσαν και από την θείαν πρόνοια ήρθε στη νήσο Σικελία, όπου εφανερώθη στην Λιπάραν και εκεί είναι ο τάφος του.

2) Ο άγιος Βαρνάβας. Ήταν εκ των 70 Αποστόλων, ο οποίος ονομάζεται και Ιωσης. Καταγόταν από την φυλήν Λευί και εγεννήθη και ανετράφη στην Κύπρον. Αυτός εκήρυξε το Ευαγγέλιον του Χριστού στην Ιερουσαλήμ και Ρώ­μη, Αλεξάνδρεια και Κύπρο, όπου ελιθοβολήθη υπό των Ιουδαίων και Ελλή­νων και εκάη. Τα άγια λείψανα του τα συνέλεξεν ο Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής και τας ετοποθέτησε εις σπήλαιον.

3) Η Σύναξις της υπεραγίας Θεοτόκου. Εις τον λάκκον του 'Αδειν στο άγον όρος, κατήλθεν άγγελος Κυρίου και έδωσε τον ύμνον « Άξιον εστί ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον κλπ.».

4) Ο άγιος Μάρκος Θεόπεμπτος μετά 4 άλλων μαρτύρων.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 εις τα Τσοκαλάρια Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι.

Το 1823 οι Τούρκοι έκαυσαν τα καλύβια και το Καστρί Καρυστίας. Εις το χωρίον Χρυσό Παρνασσίδος έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1835 απέθανε ο Ανδρέας Μιαούλης.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς της Μικράς Ασίας συνάπτουν μάχες σκληρές εφ' ολοκλήρου του μετώπου. Ούτω εις τον τομέα της Φιλαδέλ­φειας εκδιώκουν τους Τούρκους και καταλαμβάνουν την Φιλαδέλφειαν. Επί των άλλων τομέων καταλαμβάνεται το Σόμα και εγκαθίστανται δυνάμεις στα φυλάκια Μαλκάς-Δερέ.

Το 1921 οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των Ελληνικών στην Νικομήδειαν. Υπό του Ελληνικού στρατού κατελήφθη το Κιρκ-Αγάτς.

Το 1922 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση πυροβολικού και περιπό­λων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: