28 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb8444444444444444444

28 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ευτύχιος. Ήταν επίσκοπος Μελιτινής και εξεδήμησε ειρηνικά προς Κύριον.

2) Η αγία Ελικωνίς. Καταγόταν από την Θεσσαλονίκην. Συλληφθείσα δε επειδή ήταν χριστιανή ωδηγήθη προς τον δούκα της Κορίνθου, αλλά επειδή δεν εθυσίασεν στα είδωλα και με θάρρος εκήρυξε τον Χριστόν αληθινόν Θεόν της έδεσαν τα πόδια και την έρριψαν εντός λυομένου μολύβδου. Με το μαρτύ­ρων αυτό ουδέν έπαθεν. Μετά εισήλθεν εντός του ναού των ειδώλων και δια της προσευχής της εκρήμνισε τα είδωλα της Αθηνάς, του Διός και του Ασκλη­πιού. Τέλος απεκεφαλίσθη.

3) Οι άγιοι Κρήσκης, Παύλος και Διοσκορίδης. Εξεδήμησαν εις Ρώμην ριφθέντες σε καμίνι.

4) Ο άγιος ιερομάρτυρας Ζαχαρίας. Ήταν ιερομόναχος και καταγόταν από την Προύσα. Ησπάσθη τον Μωαμεθανισμόν από το πάθος της μέθης αλλά με­τανόησε ωμολόγησε τον Χριστόν και απεκεφαλίσθη.

5) Ο άγιος Ανδρέας ο σαλός. Εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

6) Ο άγιος νεομάρτυρας Δημήτριος. Καταγόταν από την Πελοπόννησο και ομολόγησε με παρρησίαν τον Χριστόν δια τούτο απεκεφαλίσθη.

7) Ο άγιος Ιγνάτιος επίσκοπος Ραστοβίας.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 εις τον λιμένα της Ερεσσού έγινε ναυ­μαχία αμφίρροπος μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού στόλου. Εις το Αγρίνιον οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Βλαχόπουλον, Μακρήν, Γρίβαν, Σαδήμαν νικούν τους Τούρκους.

Εις το χωρίον Λάλα οι Έλληνες υπό τους Μεταξά, Παπούλα, Φωκά, Πανά μάχονται εναντίον των Τούρκων του Λάλα.

Το 1822 πολυάριθμος Τουρκικός στρατός και στόλος φθάνει στη Σούδα Κρήτης.

Το 1825 ο Ιμβραήμ πασάς έφθασε και κατέλαβε τας Καλάμας το Νησίον και τον Αλμυρόν και επέφερε σημαντικός ζημίας.

Ο Κιουταχής εξ εφόδου προσεπάθησε να καταλάβη το Μεσολόγγιον αλλ' απέτυχε.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός ενεργεί καταδίωξιν Τούρκων άτακτων. Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράσις περιπόλων. Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν ετοιμάζει τις εξορμήσεις του. Το 1922 η ελληνική στρατιά εις Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις Τούρκων. Το 1941 η Κρητική άμυνα εναντίον της Γερμανικής περιορίζεται εις μικρόν θήλακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: