24 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb844444444444444

24 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Συμεών. Είχε μητέρα την Μάρθαν, η οποία ανέθρεψε αυτόν σύμφωνα με την οπτασία, με την οποίαν είδε την νύκτα (τον άγιον Ιωάννην τον Πρόδρομον). Εις ηλικίαν τριών ετών εβαπτίσθη Συμεών και όταν εμεγάλωσε πήγε στη μονή και με τα έργα του διεκρίθη. Έκαμε πολλά θαύματα. Έσωσε άνθρωπον από το στόμα λέοντος, γιάτρευσε δαιμονιζομένους, εθεράπευσε τυ­φλό και παράλυτο, ανέστησε νεκρό. Κατόπιν εχειροτονήθη διάκονος και ιε­ρέας σε ηλικίαν 43 χρονών. Εξεδήμησε εις Κύριον εις βαθύ γήρας 85 ετών, εκ των οποίων τα 45 χρόνια τα πέρασε στον στύλον του Θαυμαστού Όρους, κάτω από τον οποίον ήταν το μοναστήριον, το οποίον ωνόμασαν μάνδραν.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Μελέτιος και οι Ιωάννης, Στέφανος, Σεραπίων, Καλ­λίνικος.

3) Η αγία μάρτυς Μαρκιανή. Είναι μια εκ των πολλών μαρτύρων οι οποίες αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα.

4) Η μνήμη του αγίου Νικήτα του Στυλίτου Πρεσλαβίας του θαυματουργού, Ρώσου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 εις το χωρίον Αγιος Βλάσιος Τριπό­λεως έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα και Τούρκων. Εις την μάχην ενίκησαν οι Έλληνες. Εις την Ναύπακτον έγινε μάχη μεταξύ επαναστατών Ελλήνων Χορμόβα, Σαδήμα, Πιλάλα και Τούρκων. Οι Τούρκοι αφού έκαυσαν την πόλιν εισήλθον στο φρούριον. Πλησίον της Ναυπά­κτου. Ο Παξινός Ανεμογιάννης διευθύνων το πυρπολικόν του εναντίον του Τουρκικού στόλου πίπτει ηρωικά.

Το 1825 έξω του Μεσολογγίου έγινε ναυμαχία μεταξύ Τούρκων και Ελλή­νων.

Το 1827 η Ακρόπολις παρεδόθη στους Τούρκους.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν εκκαθαρίζει την καταληφθείσα περιοχή.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων. Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν σταθεροποιεί τις θέσεις του. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπό­λων.

Το 1941 οι Γερμανοί συνεχίζουν τας αποβάσεις εις Κρήτην και τας φονικάς μάχας εναντίον των ηρωικών υπερασπιστών Κρητών και Βρεττανών. Ο βασι­λεύς της Ελλάδος Γεώργιος αποχωρεί εκ Κρήτης δια την ξένην.

Δεν υπάρχουν σχόλια: