17 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb84444444

17 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ανδρόνικος, απόστολος του Χριστού και μάρτυρας, Γύρισε πολ­λά μέρη και ξερρίζωνε την ειδωλολατρία. Τον ακολουθούσε η Ιουνία, η οποία άφησε τα εγκόσμια και ζούσε με την πίστι εις τον Χριστό. Κατά την πορεία των πολλούς απίστους ωδήγησαν εις την θεογνωσίαν και πολλά πάθη ανίατα εθεράπευσαν. Πάντοτε διέλαμψαν οι άγιοι αυτοί και μετέβησαν εν ειρήνη εις την αιώνιον ζωήν. (Δι' αυτούς αναφέρει ο Απόστολος Παύλος εις την επιστο-λήν του προς Ρωμαίους).

2) Οι άγιοι Σολοχών, Παμφαμήρ και Παμφίλων. Ο άγιος Σολοχών καταγό­ταν εκ της Αιγύπτου και ήταν στρατιώτης υπό ειδωλολάτρην αρχιστράτηγον με­τά 1000 στρατιωτών. Από την Αίγυπτον μετέβησαν εις Χαλκηδόνα. Εκεί διετά­χθησαν να θυσιάσουν εις τα είδωλα. Τότε όλοι εθυσίασαν πλην οι τρεις, ο Σο­λοχών, ο Παμφαμήρ και Παμφυλών. Ούτοι εβασανίσθησαν και απεκεφαλίσθη-σαν. Τα περισσότερα βασανιστήρια υπέστη ο Σολοχών.

3) Ο άγιος Αθανάσιος ο νέος. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1665 και δια την πολλή ευσέβεια του έγινε κληρικός. Το 1711 χειροτονήθηκε επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Πελοποννήσου. Και εν ζωή και μετά θάνατο ετέλεσε θαύματα.

4) Οι άγιοι Νεκτάριος και Θεοφάνης, οι αυτάδελφοι.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 την νύκτα της 17ης Μαΐου, εξέρχο­νται από το φρούριον της Μονεμβασίας 172 Τούρκοι δια να επιτεθούν κρυ-φίως εναντίον των Ελλήνων αλλ' ανακαλύπτονται και εξολοθρεύονται άπαντες.

Το 1827 ο Ιμβραήμ πασάς έκαυσε την Ανδρίτσαιναν της Ολυμπίας.

Το 1918 στο Σκρα Μακεδονίας η Ελληνική Μεραρχία Αρχιπελάγους δια θυελλώδους επιθέσεως εκδιώκει τους Γερμανοβουλγάρους εκ των θέσεων των. Κατά την μάχην αυτήν οι ελληνικές δυνάμεις υπέστησαν φθοράν ικανήν (2804 Έλληνες εκτός μάχης).

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εκκαθαρίζει το έδαφος διοική­σεως των από Τούρκους άτακτους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις του 1ου σώματος στρατού επιτίθεται κατά μέτωπον εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις Ακ Μπουρνάρ -Κοβαλίστης. Παρ' όλην την οχύρωσιν των θέ'εων δια συρματοπλεγμάτων, οι Έλληνες εκδιώκουν τους Τούρκους από μίαν προς μίαν των θέσεων των.

Το 1922 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπό­λων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: