15 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb844444

15 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Παχώμιος. Γεννήθηκε στη Θηβαίδα της Αιγύπτου από γονείς ειδωλολάτρες και σε ηλικίαν 20 χρονών έγινε χριστιανός και βαπτίσθηκε δια του αγίου Βαπτίσματος. Έγινε μοναχός πλησίον του ησυχαστού Παλάμωνος και διέλαμψε δια τις αρετές του. Έκτισε μοναστήρια με νοσοκομεία και ξενώ­νες και οι μοναχοί αυτών, ανήρχοντο σε 7.000, τους οποίους καθοδηγούσε με τις ομιλίες του. Εκεί εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

2) Ο άγιος Αχίλλιος. Γεννήθηκε στην Καπαδοκία από γονείς ευγενείς, έντι­μους, πλουσίου και περίφημους, οι οποίοι έδωκαν το καλόν παράδειγμα εις αυτόν. Νέος εγκατέλειψε την πατρίδα του πήγε και προσκύνησε τους Αγ. Τό­πους και μετά τα λείψανα των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, εις Ρώ-μην. Έγινε κήρυκας του Ευαγγελίου. Τέλος ήρθε στην Ελλάδα και έμεινεν εις την Θεσσαλίαν, όπου χειροτονήθηκε αρχιερέας Λαρίσης. Διέλαμψε δια της α­γιοσύνης του. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενικήν Σύνοδον.

3) Ο άγιος Βάρβαρος. Καταγόταν από την Πεντάπολι και έμεινε αιχμάλω­τος στους Μπαρμπαρέσσους 24 χρόνια. Όταν απελευθερώθηκε πήγε σε σπήλαιον του χωριού Τρύφου Ακαρνανίας και ασκήτευσε επί 18 χρόνια. Εξεδήμη­σε εις Κύριον ειρηνικά.

4) Ο άγιος Ανδρέας ο ερημίτης και θαυματουργός. Ασκήτευσε σε σπήλαιον πλησίον του χωριού Χαλκιόπουλοι Βάλτου όπου και εξεδήμησε εις Κύριον.

5) Η μνήμη των θαυματουργών αγίων Ησαΐου, επισκόπου Ραστοβίας, δουκός Δημητρίου Μόσχας και Ησάί'ου του Σπηλαιώτου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο Λιακόπουλος επαναστατεί την Κασάνδραν

Ο Τουρκικός στρατός εισέρχεται εις το Βουκουρέστιον.

Το 1825 οι Έλληνες υπό τον Γ. Καραϊσκάκην επιτίθεται εναντίον των Τούρκων εις το Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος και νικούν αυτούς.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη εκδιώκει ληστές Τούρκους.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση πυροβολικού και πε­ριπόλων.

Το 1921 συνεχίζεται η γιγαντομαχία των ελληνικών δυνάμεων στη Μ. Ασία εναντίον των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία ενεργεί επιχειρήσεις προφυλακών και περιπόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: