13 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb8444

13 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Γλυκερία. Έζησε στην Τραϊανούπολιν. 'Οταν ο ηγεμών εθυσίασε στα είδωλα, η Γλυκερία εχάραξε επί του μετώπου της το σημείον του Σταυρού και παρουσιάσθηκε στον ηγεμόνα κηρύττουσα τον Χριστόν. Τότε ο ηγεμώνας διέταξε να αρνηθή τον Χριστόν, αλλά αυτή εκρήμνησε το είδωλον του Διός. Οι ειδωλολάτρες, αφού την εκακοποίησαν, την εφυλάκισαν. Κατόπιν την εβασάνισαν και την έρριψαν εις τα θηρία και απίθανεν. Το σώμα της το ενεταφίασαν εις την Ηράκλειαν.

2) Ο άγιος ομολογητής Σέργιος. Έζησε κατά τους χρόνους της εικονομα­χίας. Ήταν από γένος ένδοξο και μεγάλο. Επειδή δε δε συνεφώνησε με τον εικονομάχον Θεόφιλον, εδέθη με σχοινί ερρίφθη στη φυλακή και εξωρίσθη με­τά της συζύγου του Ειρήνης και των τέκνων του. Εξεδήμησε δε εις Κύριον.

3) Ο άγιος πατήρ Παυσίκακος. Γεννήθηκε στην Απάμειαν Ευξείνου Πό­ντου. Έγινε μοναχός και ησκήθη τρώγων ολίγον άρτον. Εθεράπευε ασθένειες. Έγινε επίσκοπος Συνόδων και εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

4) Οι άγιοι Λαοδίκιος ο δεσμοφύλαξ και Αλέξανδρος επίσκοπος. Ετελείωσαν με ξίφος.

5) Οι άγιοι Νικηφόρος, Ευθύμιος ο νέος, Ιωάννης, Γεώργιος και Γαβριήλ οι Ιβηρίται. Εξεδήμησαν ειρηνικά εις Κύριον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 συνεχίζεται η επίθεσις των Τούρκων ε­ναντίον των Ελλήνων εις το Βαλτέτσι Τριπόλεως. Κατά το κρίσιμον σημείον της μάχης καταφθάνουν ενισχύσεις των Ελλήνων υπό τον Κολοκοτρώνην και οι τουρκικοί δυνάμεις τρέπονται σε άτακτον φυγή, αφήνοντας στο πεδίο της μά­χης 500 νεκρούς και 4.000 όπλα. Εκ των Ελλήνων εφονεύθησαν ελάχιστοι. Μια γυναίκα η Σταυριάνα προκάλεσε με την ανδρεία της τον θαυμασμόν όλων. Στο Βαλτέτσι οι Έλληνες επαναστάτες πέτυχαν την 1η μεγάλη νίκη εναντίον των Τούρκων.

Το 1822 οι Κρήτες επαναστάτες υπό τους Σήφακα, Δαμιανό, Χάλή και Λε­ρά επιτίθενται εναντίον των Τούρκων έξω από τα Χανιά και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1919 η τάξη στην περιοχή Σμύρνης εμπεδώνεται με θυσίες των Ελλήνων. Το 1920 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων. Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις του 3ου Σώματος στρατού εις τη Μ. Ασία συνάπτουςν σφοδράν μάχη εναντίον των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: