10 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb8

10 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Απόστολος Σίμων ο ζηλωτής. Ονομάζεται και Ναθαναήλ. Κατα­γόταν από την Κανά της Γαλιλαίας και ήταν και νυμφίος εις τον γάμον εν Κα­νά, όπου ο Χριστός μετέβαλε το νερό σε κρασί. Ο Σίμων όταν είδε το θαύμα αυτό άφησε και νύμφη και γάμο και οικία και ακολούθησε τον Χριστόν.

Ήταν εκ των 70 Αποστόλων και ευρίσκετο εις το υπερώο όταν είδε μετά των άλλων Αποστόλων κατά την ημέρα της Πεντηκοστής και εφωτίσθη με το Πνεύμα το Άγιον. Περιήλθε σαν Απόστολος πολλά μέρη και εφανέρωνε την πλάνην της πολυθεΐας και εκήρυττε τον Χριστόν. Τέλος επήγε εις Αγγλίαν εκήρυξε το Ευ­αγγέλιο και εσταυρώθηκε από τους ειδωλολάτρες.

2) Οι άγιοι Αλφειός, Φιλάδελφος και Κυπρίνος. Κατάγονταν από ευγενείς και πλούσιους γονείς και ανετράφησαν στην ευσέβειαν και την μελέτην των Θείων Γραφών. Δια την πίστι τους προς τον Χριστό τους έστειλαν δέσμιους στη Ρώμη. Ο ηγεμόνας τους εβασάνισεν σκληρά και τέλος τους αποκεφάλισαν.

3) Ο άγιος Ησύχιος. Καταγόταν από την πόλιν Αγαπιννά. Δια παρακλήσεώς του ο Θεός του υπέδειξε ήσυχον μέρος, όπου έκτισεν εκκλησίαν, έκαμε πολλά θαύματα και εξεδήμησε εις Κύριον.

4) Ο άγιος Λαυρέντιος. Πήγε στο χωρίον Άγιος Λαυρέντιος-Βόλου και έ­κτισε με την βοήθειαν του βασιλέως Αλέξιου Κομνηνού εκκλησία και σκήτη. Εξεδήμησεν ειρηνικά εις Κύριον.

5) Ο άγιος Συμεών Επίσκοπος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1770 οι Μανιάτες επιπίπτουν σφοδρά ενα­ντίον των Τούρκων στο βουνό Ξυνοκαβαλίας και φονεύουν πολλούς.

Το 1826 ο Ιμβραήμ πασάς κατακαίων με τα στρατεύματα του τα πάντα φθάνει εις Τρίπολιν.

Το 1827 ο επικεφαλής του ελληνικού στόλου Κόχραν βομβαρδίζει δύο αιγυ­πτιακές φλεγάτες έξω από τη Γλαρέντζα Ηλείας και φονεύει πολλούς Τουρκοαιγυπτίους.

Το 1919 εις την περιοχήν Σμύρνης συνεχίζεται η εκκαθάριση της περιοχής από ληστάς και άτακτους Τούρκους.

Το 1920 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπό­λων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις του εκστρατευτικού σώματος της Μ. Ασίας συνάπτουν σφοδράν μάχην εναντίον των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία καταδιώκει τουρκικά άτακτα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: