08 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image

8 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ιωάννης ο θεολόγος. Έζησε 120 έτη. Είχε γονείς τον Ζεβεδαίον και μητέρα την Σαλώμην, θυγατέρα του Ιωσήφ. Ήταν παρών κατά την σταύρωση του Ιησού και με τον Πέτρο πήγε εις τον τάφον Του και μόνος αυτός έλαβε την Θεοτόκον στην οικία του. Μετά την κοίμησιν της Θεοτόκου μετέβη στην Έφεσι κηρύττων το Ευαγγέλιον και δια της προσευχής του κατέστρεψε τον ναόν της Αρτέμιδος έκα­με δε χριστιανούς 400.000 ειδωλολάτρες. Εις τον τάφον του γίνονται πολλά θαύμα­τα και ακόμη σήμερον αναβρύει κατά παράδοξον τρόπον κόνις, την οποίαν ονομά­ζουν μάννα.

2) Ο άγιος Αρσένιος. Καταγόταν από την Ρώμη και εξεπαιδεύθη στα ελληνικά γράμματα και σε όλες τις επιστήμες. Έμαθε την φιλοσοφίαν, την ρητορικήν και την λογικήν και διήγε βίον ενάρετον. Κατόπιν άφησε την ελληνικήν παιδείαν και ανεγίγνωσκε την θεόπνευστον Γραφήν. Δια τις αρετές του αυτές εχειροτονήθη υπό του αρχιεπισκόπου Ρώμης διάκονος και έγινε διδάσκαλος των τέκνων του βασι­λέως Θεοδοσίου (Αρκάδιος και Ονώριο) τους οποίους εμόρφωσε χριστιανικά και ακολούθως πήγε στην Αλεξάνδρεια και έγινε μοναχός. Εξεδήμησε ειρηνικά.

3) Ο άγιος Μήλης ο υμνωδός.

4) Το τάγμα στρατιωτών. Δια τον Χριστόν αποκεφαλίσθη.

5) Το θαύμα της Θεοτόκου της Κασσιωπίας (ο αδίκως τυφλωθείς Στέφανος εθεραπεύθει).

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 γίνεται η μάχη εις το Χάνι της Γραβιάς. Ο αρχηγός των Ελλήνων Οδ. Ανδρούτσος καταλαμβάνει το χάνι το οποίο ευρίσκεται επί της οδού Λαμίας-Αθηνών. Η μάχη υπήρξε φονική δια τους επερχόμενους ενα­ντίον του χανίου Τούρκους. Εφονεύθησαν υπέρ τους 350, ενώ εκ των Ελλήνων 6.

Το 1826 οι Κρήτες παρά το Ρέθυμνον συνάπτουν μάχην εναντίον των Τούρκων και τρέπουν αυτούς σε φυγή. Αρχηγοί των Κρητών ήσαν οι Μανουσέλης, Χατζημι­χάλης, Νταλιάνος, Μανουσογιαννάκης, Δεληγιαννάκης.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις πιεζόμενες υπό των τουρκικών παρά τον Δομοκόν υποχωρούν εις Λαμίαν. Με την επέμβαση των δυνάμεων γίνεται ανακωχή και έτσι ετελείωσε ο κακώς οργανωθείς και κακώς εκτελεσθείς άδοξος και επαίσχυ­ντος δια την Ελλάδα πόλεμος.

Το 1919 στη Σμύρνη ο ελληνικός στρατός συνεχίζει εκκαθαρίσεις του εδάφους που διοικούσε.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση περιπόλων. Το 1921 σ' ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού εναντίον των Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: